hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Szemünk előtt bontakozott ki a zsidó állam leglátványosabb identitásválsága" - helyszíni riport az izraeli megatüntetésekről
Lékre futtatták az elkapkodott forradalmat
"Szemünk előtt bontakozott ki a zsidó állam leglátványosabb identitásválsága" - helyszíni riport az izraeli megatüntetésekről

Fotó: AP / Ohad Zwigenberg

2023. 03. 30.
Az izraeli jobboldal elszánt, ugyanakkor elsietett kísérletet tett egy igazságtalan jogrendszer megreformálására, de vastag falba ütközött. A zsidó állam 75 év után vízválasztóhoz érkezett; döntenie kell: egy akar lenni a posztliberális-szekuláris nemzetek sorában, vagy atyáik Istenének kifejezetten zsidó népeként épít tovább országot. Hangulatjelentés Izrael egy és oszthatatlan fővárosából.

Miután Izrael-szerte a felsőoktatási intézmények, a Héber Egyetemmel az élen sztrájkot hirdettek a kilátásba helyezett jogi reformok ellen, lett egy kényszerszabadnapunk. Mielőtt belevetettük volna magunkat az utcai politizálás bugyraiba, beugrottunk a város legjobb iraki–zsidó éttermébe. A gyönyörűen virágzó város tavaszias szellőjét a teraszon kívántuk tüdőre szívni, s a pincér cinkos mosollyal két választás elé állított: jobboldalra ülünk avagy a baloldalra? Mondtuk neki, hogy ez nem kérdés, és a veranda jobb oldalát választottuk, mire összecsapta nagy kacagva két kezét: „Mindig a jobboldal a megoldás!” kiáltott.

E kis előhangot csak azért osztjuk meg, mert kiválóan szemlélteti az országban uralkodó hangulatot: minden, tényleg minden a kormányzat reformtörekvéseiről szól. Ez üvölt a rádióból a buszon, erről vitáznak körmösnél, kávézóban és a zöldségespultnál; ezen sóhajtozik a fodrászom, emiatt uszítanak az egyetemi katedrákon, és minden elkapott beszédfoszlányban vissza-visszaköszön a megosztó téma.

A hatalmi egyensúly a tét

A kiindulópont az, hogy Izraelnek társadalmi konszenzus hiányában nincsen írott alkotmánya, így tulajdonképpen nincs is olyan jogforrás, aminek alapján a Legfelsőbb Bíróságnak alkotmánybírósági szerepkörben jogszabálymegsemmisítési jogköre lehetne. Márpedig ezzel az eszközzel az oslói békefolyamat és Aharon Barak legfelsőbb bírósági elnök 1995-ös igazságügyi forradalma óta igen aktívan él, nemritkán belügyi válságot generálva. Olyannyira, hogy a jobboldal állandó panasza a kormányzást ellehetetlenítő bírói aktivizmus. Szintén komoly problémát okoz a bírói kinevezés kérdése; a demokráciák elenyésző kisebbségében van ugyanis beleszólása a bírói testületeknek új bírák kinevezésébe, de Izraelben ez régi szokásjog lett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!