hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit keres Oroszország közelében az amerikai légierő?
Kiéleződött a konfliktus Washington és Moszkva között a lezuhant drón miatt
Mit keres Oroszország közelében az amerikai légierő?

A drónincidensről készült felvétel.(Fotó: AP)

2023. 03. 23.
Az elmúlt napok légi incidensei újabb mélypont felé manőverezték az eddig sem túl baráti amerikai–orosz kapcsolatokat, és nagymértékben megnövelték a két atomhatalom nyílt fegyveres konfliktusának veszélyét.

Egy MQ-9 Reaper típusú drón – melyet nagy magasságból történő megfigyelésre használ az Egyesült Államok és szövetségesei – zuhant a napokban a Fekete-tengerbe, egy orosz vadászgép beavatkozását követően. Az eset kiélezte a két hatalom közötti feszültséget, azonban van példa hasonló incidensre egy még feszültebb időszakból, 1960-ból, amikor egy U2 nevű amerikai kémrepülőt lőttek le az akkori Szovjetunió fölött. A kor katonai vezetői egy újabb világháborút láttak maguk előtt, hasonlóan a jelenlegi híradásokhoz.

A közelmúltbeli incidenst megelőzően valószínűleg egy atomfegyverekkel felszerelt B–52H típusú amerikai stratégiai nehézbombázó, NOBLE61 hívójel alatt a Balti-tengeren keresztül Szentpétervár közelébe repült. Ezzel mintegy 100 kilométerre megközelítette Vlagyimir Putyin szülővárosát, és elrepült a Gogland-sziget mellett – a Balti-tengeren fekvő szigetcsoport az észt–orosz és a finn–orosz határ tengeri vonalában helyezkedik el. Az amerikai nehézbombázó olyan közel repült Szentpétervárhoz, hogy levegő-föld atom-robbanófejes rakétái kevesebb mint egy perc alatt elérhették volna az öt és fél milliós nagyvárost. A B–52H egyike annak a négy hasonló típusú amerikai nehézbombázónak, amelyeket az ukrán háború miatt az USA-ból 2023. február végén átvezényeltek Európába, a spanyolországi Morón légibázisra.

Március 11-i légi útján a B–52H amerikai bombázó a szokásostól eltérően az oroszországi tengeri határ megközelítésekor nem kapcsolta ki a radar-válaszjeladó berendezését, amely beazonosíthatóvá tette a légi járművet, még a civil gépkövető szolgálatok számára is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!