hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NATO-vezér lesz Ursula von der Leyenből?
Vajon újraindul-e Európa vezető tisztségéért az ellentmondásos német politikus?
NATO-vezér lesz Ursula von der Leyenből?

A Biden–Von der Leyen duó egyelőre ki­vá­lóan képes együttműködni, de ha Bi­­den veszít, döcögős EU–USA kapcsolat jöhet.(Fotó: AP / Andrew Harnik)

2023. 05. 03.
Elnöki ciklusa végéhez közeledik Ursula von der Leyen, akit támogatói Jacques Delors óta a legjobb Európai Bizottsági elnöknek tartanak, bírálói szerint viszont elnökségét a központosítás, a nemzetállamok fölött meghozott, átláthatatlan döntések és ultimátumok jellemezték.

Most minden nyomtatott Hetek hetilapra előfizetőnek adunk! Fizessen elő a print újságra és ajándék online hetilap hozzáférést kap, amivel már csütörtökön olvashatja a friss újságot és a teljes archívumunkat is eléri. Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Jövőre, amikor Von der Leyen első ciklusának vége eljön, amerikai elnökválasztás is lesz, így a politikai elemzések jó része arról értekezik, hogy mire számíthat a világ, ha Joe Bident és Ursula von der Leyent is újraválasztják még egy ciklusra. Az együttműködés például az ukrán háborúval kapcsolatos, Oroszország elleni szankciók kapcsán (amelyeket egyébként már 2021-ben elkezdtek közösen kidolgozni, amikor még senki sem tudta, hogy Oroszország milyen lépésekre szánja el magát februárban) kiválóan működik, és úgy tűnik, Von der Leyen irányítása alatt az EU jó csatlósként Amerika Tajvan–Kína-politikájában is csatlakozik a Biden-adminisztráció terveihez. 

Pontosan ezért nagyon nagy kérdés, hogy mi történik 2024-ben az európai parlamenti választásokon, illetve az amerikai elnökválasztáson, ugyanis a Biden–Von der Leyen duó egyelőre kiválóan képes együttműködni, ám ha Biden esetleg veszít egy újfent induló Trumppal szemben, Von der Leyennek pedig sikerül kivívnia az Európai Néppárt támogatását, illetve a német Bundestagét is, hogy újra elindulhasson, az egy döcögős USA–Európa kapcsolathoz is vezethet. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!