hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael 75: Ünneplés a rakéták árnyékában
Narratívák ütközése Izrael állami ünnepségein
Izrael 75: Ünneplés a rakéták árnyékában

Fotó: AP/Maya Alleruzzo

2023. 05. 17.
A modern zsidó állam 75 éves lett. Jeruzsálem városa 56 éve egyesült Izrael felszabadító seregeinek köszönhetően. Ahogy Izrael állami ünnepeit ülte, a palesztin terrorszervezetek fizikai,  a Palesztin Hatóság elnöke pedig verbális erőszakhoz folyamodott. Egy kicsit szomorú ünnepi helyzetértékelés Jeruzsálem sokat látott utcáiról, közelmúltról és ködös jövőről, az örökké illékony jelenben.

Nem könnyű egy olyan spirituálisan, politikailag, intellektuálisan és kulturálisan vibráló városról pillanatképet készíteni, mint amilyen Jeruzsálem. A Szent Város szentsége ma már csak a láthatatlanra érzékenyek számára egyértelmű, mások inkább vallási és politikai szintre fordítják, inkább alacsonyítják le azt az atmoszférát, ami Jeruzsálemet belengi. Mindenki máshogy és kizárólagosan értelmezi a szentséget, és ez teszi olyan feszültté e helyet. A régi szereplők adottak: a zsidók Ábrahám, Dávid és Salamon örökségét, a tradicionális keresztények Jézus szenvedéstörténetét, a muszlimok pedig Mohamed éjszakai útját látják lelki szemeik előtt, s egyúttal mindannyian prófétai beteljesedésük kulcsának tartják. Újabban más szereplők is színre léptek: a progresszivizmus iPhone-os prófétái, akiknek egészen más, materialista messianizmusból táplálkozó víziója van a városról. A koegzisztencia, a tolerancia, a béke álapostolai – Izraelen belül és kívül egyaránt – még nagyobb bizonytalanságba sodorják ezt az érzékeny státuszú államot, különösen a palesztin nemzeti gyásznak a minden korábbinál intenzívebb felvállalásával.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az emlékezés napjai

Minden tavasszal a holokauszt emléknap nyitja Izrael állami ünnepeinek sorát. Országszerte megszólalnak a szirénák, és két percre leáll az élet, hogy a zsidóság szerencsésebb fele megemlékezzen az áldozatokról: nagyszülőkről, unokatestvérekről, testvérekről, talán sosem ismert családtagokról, akiket elhamvasztott a felvilágosult Európa. Ismerve a szokványos anticionista szlogeneket, miszerint „nem a zsidókkal van bajunk, csak Izraellel”, arra számítottam, hogy mind a palesztinok, mind a város nemzetközi látogatói tisztességet adnak e szomorú pillanatnak. Naivnak bizonyultam.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!