hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Partikirály, a Fehér Ház állandó vendége: kicsoda Soros Alex, akire az apja rábízta a birodalmát?
Merre vezetheti tovább a Nyílt Társadalom Alapítványokat?
Partikirály, a Fehér Ház állandó vendége: kicsoda Soros Alex, akire az apja rábízta a birodalmát?

Fotók: Instagram / Alexander Soros

2023. 06. 14.
A megosztó dollármilliárdos spekuláns, Soros György a napokban 25 milliárd dolláros alapítványa irányítását fiának, Alexander Sorosnak adta át. Korábban nem akarta, hogy fiai örököljék birodalmát, az elmúlt években azonban valamiért mégis meggondolta magát.

A92 éves Soros György bejelentése az utódlásról meglepetésként hatott többek számára, különösen annak fényében, hogy korábban a Wall Street Journalnak a következőképp nyilatkozott: „Elvből nem akarom, hogy gyermekeim bármelyike vegye át az alapítványt… azt szeretném, hogy olyan ember vezesse azt, aki a legalkalmasabb rá.” Többen arra számítottak, hogyha mégis meggondolná magát, a dollármilliárdos inkább a tapasztaltabbnak tűnő fiára, az 52 éves, pénzügyi háttérrel rendelkező jogászra, Jonathanra hagyja majd, ugyanakkor a kettejük között kialakuló viták és nézetkülönbségek nem tették ezt lehetővé. Egy ideig ő is az alapítványnál dolgozott, és zavaros időkben stabilizálni is tudta a kockázati alapot, de egy ponton összeveszett Györggyel, és távozott. Az apa Alexander kinevezése kapcsán kijelentette: fia „kiérdemelte” azt, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok 1,5 milliárd dolláros éves büdzséjéről döntsön.

A döntésre Orbán Viktor is reagált a Twitteren a Keresztapából kölcsönzött jelenettel, és a következő felirattal: „Soros 2.0”. A magyarországi amerikai nagykövet válaszában gyorsan ki is gúnyolta a megnyilvánulást, alufóliasisakos összeesküvés-hívőként beállítva a magyar miniszterelnököt. Soros személyét Elon Musk egyébként a múlt hónapban a Marvel képregények holokauszt-túlélő gonoszához, Magnetóhoz hasonlította (aki mágneses mezővel mozgatja a körülötte levő tárgyakat kényére-kedvére), majd kijelentette: „El akarja pusztítani a civilizáció szövetét… Soros gyűlöli az emberiséget” – ezzel óriási felhördülést okozva a platformon.

Soros György az 1970–80-as években fedezeti alapkezelőként építette fel vagyonát, gazdasági, politikai változásokra spekulálva. Egyik legismertebb fogadása a brit font 1992-es bedöntése volt, amely több mint egymilliárd dolláros nyereséget hozott számára, a brit adófizetők számára viszont nagyon nehéz helyzetet teremtett. Lépése morális vetületére irányuló kérdésekre a következőt felelte: „Azért csinálom, hogy pénzt keressek, nem tudok és nem is akarok foglalkozni tetteim társadalmi következményeivel.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!