hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Snowden-akták 10 év távlatából: kulcsrakész digitális diktatúra
Mi változott az elmúlt évtizedben?
A Snowden-akták 10 év távlatából: kulcsrakész digitális diktatúra

Edward Snowden Moszkvában, egy élő videókonferencia közben az Amnesty International kampányában, 2014-ben.(Forrás: AP / Charles Platiau)

2023. 06. 21.
„Nem bánom, amit tettem, ez volt a helyes döntés és meg kellett tennem” – mondta Edward Snowden a Guardiannek 2013 júniusában. A brit lap Pulitzer-díjas riportere egyike volt azoknak az újságíróknak, akik Hongkongban találkoztak Snowdennel, hogy átvegyék tőle az NSA megfigyelőprogramját leleplező dokumentumokat. De ki is Edward Snowden, és milyen hatása volt a szivárogtatásának 10 év távlatából?

Ewen MacAskill, Laura Poitras dokumentumfilm-rendezővel és Glenn Greenwald újságíróval együtt érkezett Hongkongba. Ők hárman voltak azok, akik személyesen találkoztak a szökésben lévő techszakértővel a Kowloon negyedben lévő Mira Hotelben. A volt kém érthető okokból tartott a lehallgatástól és a megfigyeléstől. Szobája ajtaját párnákkal rakta körbe, hogy nehezítse a lehallgatást, a függönyöket behúzva tartotta, nem hagyta el a szobáját, és az újságírók meglepetésére a jelszavait is csak egy piros takaró alá bújva írta be a laptopjába.

Bár ez elsőre paranoiának tűnhet, most már tudjuk, hogy Edward Snowdennek első kézből volt tapasztalata az NSA és a CIA fejlett lehallgató technikáiról.

Az ember a számítógép mögött

Snowden 2013-ban egy 29 éves, sikeres fiatalembernek tűnhetett. Bár katonai pályafutását derékba törte egy kiképzőtábori baleset, más módot keresett, hogy hazáját szolgálja. Sikerült elhelyezkedni egy NSA-bázison mint biztonsági őr, és a számítógépek ismerete és szeretete segítségével hamarosan rendszerbiztonsági szakemberré lépett elő a CIA-nél.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!