hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így változtatta meg Olaszországot egy céltudatos milánói: Silvio Berlusconi nem mindennapi élete
Nagy vezető, nagy hibákkal
Így változtatta meg Olaszországot egy céltudatos milánói: Silvio Berlusconi nem mindennapi élete

2013-ban jogerősen elítélték adócsalásért és megfosztották parlamenti mandátumától.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 06. 14.
Sokak szerint az utolsó nagy olasz vezető, aki vitathatatlanul nagy nyomot hagyott hazája és Európa politikai színpadán. Sorozatos botrányai azonban óriási árnyékot vetnek a rekorder ex-kormányfő emlékezetére.

„Nyugodj békében, barátom!” – Orbán Viktortól Benjamin Netanjahun át Vlagyimir Putyinig számos nemzetközi vezető ezekkel a szavakkal búcsúzott Silvio Berlusconitól, akit 86 éves korában ért a halál szeretett városában, Milánóban. A magyar miniszterelnök megemlékező posztjában nagy harcosnak nevezte az olasz politikust, Izrael kormányfője pedig úgy fogalmazott: „Silvio Izrael nagyszerű barátja volt és mindig kiállt mellettünk.” Az orosz elnök még nála is érzelmesebb sorokban emlékezett meg Berlusconiról, ami nem csoda: sokak szerint az olasz vezető volt Putyin kevés igazi barátja közül az egyik, húszéves kapcsolat fűzte egymáshoz a két politikust. Az orosz elnök szerint Berlusconi igazi hazafi és „világléptékű” politikus volt, az orosz nép igaz barátja, őszinte és nyitott ember. „Számomra Silvio egy drága ember, igaz barát volt” – fogalmazott az olasz elnöknek küldött részvéttáviratában Putyin.

Természetesen a nyugati országok kormányai is megnyilvánultak Berlusconi halála kapcsán, de – ahogy az várható volt – kevésbé meleg szavakkal, sokkal inkább tárgyilagosan fogalmaztak az olasz politikusról. Nem csoda, hiszen Berlusconi egészen a közelmúltig markánsan megfogalmazta az ellenvéleményét a mai divatos politikai narratívákkal szemben, de erről még később szót ejtünk.

Silvio Berlusconi halála némileg meglephette az olasz politikát felszínesebben figyelőket, mert bár tudható volt, hogy a politikus három évvel ezelőtti koronavírus-fertőzése óta gyakran betegeskedik és többször is kórházba került, még május végén(!) is leszögezte: esze ágában sincs abbahagyni a munkát. Miután negyvenöt napot kórházban töltött tüdőfertőzéssel és leukémiával, a Corriere della Serának nyilatkozva úgy fogalmazott: továbbra is vezetni kívánja az általa 30 éve alapított Forza Italia nevű pártot, sőt meg is akarja újítani azt. „Sok teendőm van, és teszem a dolgom, mint mindig” – fogalmazott optimistán. Június 9-én azonban újra kórházba kellett szállítani, három napra rá pedig bejelentették a halálhírét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!