Az olasz politikába való visszatérését tervezgeti Silvio Berlusconi
Az olasz politikába való visszatérését tervezgeti Silvio Berlusconi

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 11.
Az idén szeptemberi választásokkal visszatérne a politikai életbe a volt olasz kormányfő, akit 2013-ban zártak ki az olasz szenátusból egy később érvénytelenített bírósági ítélet miatt.

Silvio Berlusconi újra a pártja színeiben jelöltetné magát a szenátusba, mely döntését állítólag sokan támogatják.

Sokan biztatnak a visszatérésre,
nemcsak a Hajrá, Olaszország! soraiból”

- mondta a volt kormányfő.

A jelenleg 9 százalékos támogatottsággal rendelkező párt vezetője szerint Berlusconi és a politikai csoport számára is “erkölcsi elégtétel” lenne, ha a politikus újra a római parlamentben foglalhatna helyet.

Berlusconi 1994-ben vált az olasz politikai élet szereplőjévé, amikor a Hajrá, Olaszország! párttal megnyerte a választásokat. Ezután négyszer volt miniszterelnök, legutóbb 2008 és 2011 között vezette a kormányt a jobbközép koalíció élén.

A felsőház azonban 2013-ban visszavonta a mandátumát, miután a tulajdonában lévő médiacsoport adócsalása miatt jogerősen elítélték és öt évre eltiltották a közügyektől.

A politikus a büntetése letöltése után az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mely tavaly semmisnek nyilvánította a pártelnök parlamentből való kizárását, így az idén 85 éves Berlusconi indulhat az őszi választásokon.

A Hajrá, Olaszország! a Matteo Salvini vezette Ligával, a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérekkel, valamint a Kereszténydemokrata Unióval és más jobbközép pártokkal kötött szövetséget. A paktum szerint a miniszterelnököt a legtöbb szavazatot szerző párt adja, amely a mostani felmérések szerint az Olasz Testvérek lehet.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!