hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael hatalmas gesztust tett egy arab államnak
Salom Szahara!
Izrael hatalmas gesztust tett egy arab államnak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 07. 27.
A felcímben szereplő hír diplomáciai bomba­ként robbant múlt héten, majd napokig címlapokon szerepelt az észak-afrikai sajtóban. De mit is jelent ez a gesztus a részt vevő országok számára, és mi a jelentősége itt, Európában?

Benjamin Netanjahu, Izrael Állam miniszterelnöke VI. Mohamed marokkói uralkodónak címzett levelében ismertette döntését a nyugat-szaharai területek szuverenitásának hivatalos elismeréséről. A döntésről tájékoztatják az ENSZ-t, regionális és nemzetközi szervezeteket, valamint az Izraellel diplomáciai kapcsolatban lévő országokat. Izrael – az elismerés bizonyítékaként – fontolóra veszi egy konzulátus létesítését a szaharai területen található Dakhla városában.

Marokkó 1979-ben, a spanyol gyarmatosítók kivonulása után vonta fennhatósága alá Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres sivatag rendkívül értékes, Marokkó ennek 80 százalékát ellenőrzi. A műtrágyagyártáshoz szükséges foszfátban nagyon gazdag a terület, part menti vizei a halászat miatt igen jelentősek. Marokkó Kína után a világ második legnagyobb foszfátkitermelője, és a világ eddig ismert készleteinek 70 százalékát birtokolja. Foszfátot 1921 óta bányásznak Marokkóban, valamint Nyugat-Szaharában.

Bár a nyugat-szaharai őslakosok mozgalma (Polisario Front) a spanyolok kivonulása után még 1976-ban kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, még a szomszédos Algéria támogatásával sem tudott kellő erőt felmutatni az elmúlt közel 50 évben ahhoz, hogy valós államként megszervezze magát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!