hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kárpátaljai magyarok az ukrán sorozás árnyékában
Normálisan élni egy nem normális helyzetben
Kárpátaljai magyarok az ukrán sorozás árnyékában

Forrás: Wikipédia / Rovás Alapítvány

2023. 12. 14.
Egy egész napos Konferenciára kaptam meghívást előadóként Beregszászba, ahol lehetőségem nyílt testközelből is megismerkedni a kárpátaljai magyarok jelenlegi helyzetével, kihívásaival az Oroszország és Ukrajna között zajló közel kétéves háború árnyékában.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

A magyar határon késő délután gyalogosan átkelve egy papírcetlit kapok az egyik gépfegyveres ukrán határrendésztől ráfirkantva a nevemmel, ami egyúttal a továbbhaladásom biztosítja a következő ellenőrzési pontig, ahol már az útlevelem is megnézik. Közvetlenül a határon átlépve mintha a 90-es évek első felébe csöppennék: a jobb oldalam felől Skoda Forman gépjárművek sorakoznak – benne idősebb helyi taxisokkal, akik a kedvezményes beutazásomról győzködnek, abban az esetben, ha őket választom. A taxis konvoj után nemsokkal egy elhagyatott benzinkútnál várakozom fogadóimra, miközben befarol mellém még egy taxisofőr nyitott ajtóval, ukránul bizonygatva, hogy a nagyobb bőröndömnek is tudunk helyet csinálni a Skodája utasterében.

Úton Beregszászra már vendéglátóim autójában beszélgetünk arról, hogy a többségében kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok évtizedek óta folyamatos, heves konfliktusban állnak az ukrán vezetéssel a szabad nyelvhasználatért, amit mi sem bizonyít jobban, hogy néhány éve még a magyar kisebbséget törvényben akarták kötelezni arra, hogy csak ukrán nyelven folytassák üzleti tevékenységeiket. „Az ukrán parlament később belátta, hogy az adóbevételeik maximalizálásához biztosítaniuk kell a kisebbségek szabad nyelvhasználatát, így a magyarokét is” – mutatnak rá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!