hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Egyik kezével az ajtót tartotta, a másikkal a gyerekét altatta” – Budapestre látogattak a Hamász-terror túlélői
„Egyik kezével az ajtót tartotta, a másikkal a gyerekét altatta” – Budapestre látogattak a Hamász-terror túlélői

Fotó: AP / Ohad Zwigenberg

2023. 12. 14.
Megrázó történetekről számoltak be a hamász október 7-i terrortámadásának túlélői Budapesten. Szerintük a vérengzés egy ébresztő volt, hogy nem kényelmesedhetnek el és nem mondhatnak le a harcról – ugyanakkor tovább kell lépni.

Több mint két hónapja, hogy az egész világot sokkolták azok a képsorok, amikor a Hamász terroristái minden ellenállás nélkül áttörték az izraeli határt a Gázai övezetnél, és fékevesztett öldöklésbe kezdtek a kibucokban. A nácikat megszégyenítő kegyetlenséggel mészároltak le civileket, és hurcoltak el több mint 240 túszt, még most is 138-an vannak a terroristák fogságában.

A Cionista Világszervezet Cionista Kezdeményezések Részlege és a Szochnut létrehozta a „Fény hősei” küldöttséget, amelynek keretében az október 7-i vérengzés túlélői utaz­nak el szerte a világba, hogy közvetlenül számoljanak be az átélt borzalmakról. Budapesten Almog Holottal és Bar Mizrahival találkoztunk, miközben ellátogattunk a Dohány utcai zsinagógába, majd a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában emlékeztek vissza arra a bizonyos szombat reggelre.

Ezen az ajtón senki nem léphet át

Almog egy közel 500 fős kibucot vezetett közvetlenül a Gázai övezet határa mellett. Az október 7-i reggel is olyannak indult, mint bármelyik másik szombat – azzal a vággyal, hogy most egy kicsit tovább lehet aludni, kezdte a visszaemlékezést Almog. Az, hogy megszólalnak a szirénák, vagy hogy rakéta csapódik be, szinte már a hétköznapjaik részévé vált. Megtanulták és hozzászoktak az abnormalitáshoz, pontosan tudták, mire számíthatnak, és ennek megfelelően rendezték be mindennapjaikat. Éppen ezért meg se kottyant egy szombat reggeli sziréna, ám most valami megváltozott. Október 7-én véget nem érő szirénázás rázta fel Nirim lakóit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!