hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Macron üzent: nem leszünk az Egyesült Államok vazallusa
Kína és Amerika között
Macron üzent: nem leszünk az Egyesült Államok vazallusa

Fotó: AP / Thibault Camus

2023. 04. 13.
A francia elnök Kínában tett látogatása alaposan felborzolta a kedélyeket, miután arról beszélt, hogyan kéne Európát a világrend harmadik pólusává emelni, s egyúttal hátrahagyni azt a vazallusi szerepkört, ami Amerika és az EU kapcsolatát jellemzi.

Emmanuel Macron minderről a Les Échos és a Politico számára adott interjúban beszélt, amit a népköztársaságban tett látogatása után készítettek vele az elnöki gépen – nem sokkal azután, hogy a repülő maga mögött hagyta Kínát a háromnapos hivatalos látogatás lezárultával.

A francia vezetőt Ursula Von der Leyen is elkísérte Kínába, akivel együtt ültek asztalhoz Kína első emberével, Hszi Csin-pinggel, hogy megvitassák Tajvan ügyét, valamint az orosz–ukrán konfliktus rendezését.

Ami az interjút illeti, a Politico közlése szerint az elnöki hivatal inkább biztosra ment és a publikálás előtt leellenőrizte a Macron által elmondottakat, és ragaszkodtak azoknak a soroknak a törléséhez, amelyekben az elnök állítólag még annál is „őszintébben” beszélt a világ nagy ügyeiről, mint ahogy azt végül lehozták. Így tehát csak arról tudhatunk biztosat, amit hagytak leközölni az elnöki stáb illetékesei – lássuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!