hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horváth József: Vízválasztó lehet a drámai tél Ukrajnában
Mi akadályozza a béketárgyalásokat?
Horváth József: Vízválasztó lehet a drámai tél Ukrajnában

Fotó: Alapjogokért Központ

2022. 11. 10.
„Ukrajna a támogatások nélkül mint állam, már összeomlott volna, egyfajta lélegeztetőgépen tartják, főként az Egyesült Államok és az Unió közreműködésével az országot” – állította lapunknak adott értékelésében Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Kilencedik hónapban tart a háború, mindennap tucatjával érkeznek a hírek a konfliktussal kapcsolatban, mégis olyan érzése van az embernek, mintha semmi sem változna, pedig októberben még átütő ukrán ellenoffenzíváról lehetett hallani. Reális ön szerint ez az érzés, beleragadtak a felek egy állóháborúba, vagy ez csak a látszat?

– A háborúnak ebben a harmadik szakaszában a mindennapi hírfogyasztók számára úgy tűnhet, hogy kevés újdonság történik, és megmerevedtek a frontvonalak. Ugyanakkor, ha alaposabban szemügyre vesszük, akkor látható, hogy mind orosz, mind ukrán és az ukránok mögött álló támogatói erők részéről is jelentős erőfeszítések történtek. Az ukránok az elmúlt bő hónapban egy nagyon sikeres offenzívát hajtottak végre főként a keleti fronton, illetve részben délen is, hiszen több száz négyzetkilométernyi területet tudtak felszabadítani, még olyan régiókból is, amelyeket már az orosz népszavazás úgymond Oroszországhoz csatolt. Az ukránok továbbá sikeresen alkalmazzák most már a főként az amerikaiaktól és Németországtól kapott nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket, ami miatt mérsékletet tanúsít az orosz légierő, és a veszteségek elkerülése érdekében ritkábban hajtanak végre támadásokat.

Ugyanezt, ha az orosz oldalról megvizsgáljuk, akkor a legfontosabb változás, hogy Vlagyimir Putyin új tábornokot nevezett ki, aki már a többedik ebben a kilenc hónapban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!