hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háborús bűnös-e Putyin?
Sokan követelik a fejét, ám a nemzetközi jog nem ilyen egyszerű
Háborús bűnös-e Putyin?

„Hágában találkozunk” üzenik a nyugati tüntetők Putyinnak – de ez még nem lefutott meccs.(Fotó: AP / Martin Meissner)

2022. 03. 09.
Az orosz–ukrán testvérháború kapcsán a geopolitikai változásokon túl számos jogi kérdés is fölmerül: háborús bűnös-e Vlagyimir Putyin, és ha igen, ki ítélheti el és hogyan? Ha az orosz invázió megvalósul, mit mond a nemzetközi jog Ukrajna államterületéről?

A nagypolitikától mélységesen átitatott nemzetközi jog alapján nem lesz könnyű a háború utáni helyzet megítélése, és főleg nem Putyin személyes elítélése, de kellő nemzetközi nyomás és egységes fellépés meglepetéseket is okozhat.

Mi lesz az ukrán államterülettel?

Egy már fennálló állam további területszerzése különösen a második világháború óta igencsak nehézkes és ritka folyamattá vált a nemzetközi jogban, hiszen a hódítás alapú területszerzést a világégések sokkjában megváltozott jog nem ismeri el többé. Az ENSZ Alap­okmánya és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 662. számú határozata is kizárja az ilyen alapon történő területszerzést. (Ez okoz mai napig nagy fejtörést például Izrael államának az 1967-es háborúban megszerzett területek, köztük Jeruzsálem kapcsán.)

Mivel tehát a hódítás kizárt, a területátruházáson és -elbirtokláson kívül nem nagyon van más út államterület-szerzésre. Az átruházás ritka aktus, nemigen látni esélyét annak, hogy az ukránok kaphatóak legyenek ilyesmire (de persze meglátjuk, mire vezet az oroszok kőkemény nyomásgyakorlása); elbirtoklás pedig csak akkor lehetséges, ha egy állam (vagy adott területének) esetében egy másik állam gyakorolja ténylegesen és folyamatosan az állami funkciókat, tehát a közhatalmat. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy ezt az ukránok hagynák; ilyesmi legfeljebb a kelet-ukrajnai területekre nézve képzelhető el, ha az oroszbarát erők felülkerekednek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!