hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért akarták annyira az oroszok Mariupolt
Egy drámai ostrom mérlege
Ezért akarták annyira az oroszok Mariupolt

A civilek elmenekítése jórészt meg­történt, a humanitárius katasztrófa viszont így sem volt elkerülhető.(Fotó: AP / Alexei Alexandrov)

2022. 05. 26.
Múlt pénteken az orosz csapatok teljesen elfoglalták a két és fél hónapja ostrom alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupol utolsó ukrán védvárát, az Azovsztal acélművet. A korábban 400-450 ezer embernek otthont adó város közel minden második épületét érték orosz bombák, a rombolás mértéke drámai.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Mariupol a donyecki tartomány második legnagyobb városa, az Azov-tenger legnagyobb kikötővárosa. Már a szovjet éra előtt jelentős ipari és kereskedelmi központ volt, amit jól mutat, hogy a 19. század utolsó harmadában Poroszország, Svédország, az Osztrák–Magyar Monarchia, Olaszország és Franciaország is diplomáciai képviseletet létesítettek a városban.

A városnak a 19. század végén épült meg az első, máig működő acélgyára, és a vasúti hálózat kiépülése nyomán ekkor vált kulcsfontosságú gabonakereskedelmi kikötővárossá: a termékeny régió gabonáját a mariupoli malomipar dolgozta fel, majd az Azov-tengeren tették hajóra. Az utóbbi évtizedekben visszaszoruló kohászati ipar mellett máig jelentős gabonaexportú térség gazdasági és infrastrukturális szerepe tehát megkérdőjelezhetetlen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!