hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kirill, akiért Orbán is tűzbe tette a kezét
Pátriárka a geopolitika kereszttüzében
Kirill, akiért Orbán is tűzbe tette a kezét

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 23.
Orbán Viktor megvétózta volna a hatodik uniós szankciós csomagot az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka személye ellen bevezetni kívánt intézkedések miatt. Erre sokan felkapták a fejüket; vajon ki az a vallási vezető, akiért síkra szállt a magyar kormányfő?

Az Európai Unió tagállamai végül elfogadták a hatodik uniós szankciós csomagot, mely többek között teljes körű importtilalmat vezet be valamennyi típusú, tengeren szállított nyersolajra és kőolajtermékre. A csomag az olajbehozatali korlátozások mellett az olajszállítási szolgáltatásokat, valamint további három orosz bankot is érint, melyeket szankciókkal leválasztottak a SWIFT-rendszerről. Az Európai Bizottság a csomagot úgy értékelte: „a június 3-án elfogadott szankciók példa nélküliek, és tovább kívánják fokozni az Oroszországra nehezedő gazdasági nyomást, hogy az ne legyen képes folytatni az Ukrajna elleni háborúját”.

A sokáig vitatott olajembargó tehát a csomag része maradt, azonban Magyarország vétójának megakadályozása érdekében kikerültek belőle – többek között – a Kirill pátriárka elleni retorziók is. A moszkvai pátriárkát ugyanis beutazási tilalommal, valamint vagyonának befagyasztásával sújtották volna.

A Kirill elleni szankciókat ugyanakkor a többi tagállam támogatta volna, a pátriárka ugyanis Vlagyimir Putyin egyik legfőbb támogatójának számít, megnyilvánulásai során pedig többször is „szent háborúként” emlegette az ukrajnai orosz inváziót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!