Tűzszünetet szorgalmaz Kirill orosz patriárka, Ukrajna szerint ez csapda
Tűzszünetet szorgalmaz Kirill orosz patriárka, Ukrajna szerint ez csapda

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 05.
A pátriárka fegyvernyugvásra szólította fel a feleket, hogy az ortodoxok részt vehessenek a templomokban megtartandó karácsonyi ünnepségeken.

Kirill pátriárka arra hívta fel az ukrajnai háborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak fegyvernyugvást az ortodox karácsony alkalmából január 6-án déltől a január 7-i nap végéig:

Moszkva és Oroszország pátriárkájaként én, Kirill arra kérem a testvérháborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak karácsonyi tűzszünetet és fegyvernyugvást”.

Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója azonban „cinikus csapdának” nevezte a pátriárka kezdeményezését. Mihajlo Podoljak szerint „az orosz ortodox egyház felhívása a karácsonyi fegyverszünetre cinikus csapda és a propaganda eleme”.

A tanácsadó azzal indokolta az álláspontját, hogy az orosz ortodox egyház „nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának”, és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik. Podoljak arra is emlékeztetett, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrán kormány nemzetbiztonsági kockázatnak véli az ukrán ortodox egyházat az orosz egyházzal való korábbi kapcsolatai miatt, és az ukránok jelentős része is bizalmatlan az egyházzal szemben, pedig Ukrajna lakosságának a 80 százaléka a háború előtt ortodox kereszténynek vallotta magát.

(MTI / Reuters / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!