Megosztja az ukrán és orosz protestánsokat a háború
Nem beszélnek egymással a protestáns gyülekezetek
Megosztja az ukrán és orosz protestánsokat a háború

Illusztráció - Kiégett autó egy irpini templom előtt.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 24.
A február óta tartó orosz-ukrán háború nagyon nehéz helyzetbe hozta az ukrán és az orosz protestáns gyülekezeteket, melyek a katonai konfliktus előtt még szoros kapcsolatot ápoltak egymással.

Az orosz protestánsok általánosságban véve nem támogatják a háborút mint eszközt, de közben próbálnak jó állampolgárok és hazafiak is lenni.

Szergej Riakovszki, az evangéliumi és pünkösdi gyülekezetek orosz uniójának (CEF) vezetője az ukrajnai háború kitörése után tartott beszédében nem ítélte el egyértelműen a konfliktust, de “testvérgyilkosságnak” minősítette, mely már “nyolc éve tart”.

Riakovszki felszólította a hívőket, hogy ne posztoljanak a katonai konfliktussal kapcsolatban túl sokat a közösségi médiában, mert ott “a szenvedély és az érzelmek háborúja dúl”. Ehelyett azt tanácsolta a hívőknek, hogy imádkozzanak és böjtöljenek, hogy “Istentől származó megoldás” szülessen a háborúval kapcsolatban.

Később a Dumában rendezett felekezetközi találkozón a háborúval kapcsolatban “a 21. századi fasizmusról és nácizmusról” beszélt, és nem ítélte el a katonai konfliktust, ami miatt a CEF-hálózat ukrán szervezete átmenetileg megszakította a kapcsolatot az orosz keresztény vezetőkkel.

Az ukrán gyülekezetek azt szeretnék, ha “a háború miatt és az orosz nép bűnei miatt nyílt megtérést” gyakorolna a CEF, és Riakovszkitól is “személyes megtérést” várnak.

A legtöbb orosz keresztény most hallgat, és nem ítélem el őket. De egy dolog csendben lenni, és más fellépni azokkal szemben, akik békés ukrán városokat tesznek a földdel egyenlővé, és a testvérnépet harckocsikkal zúzzák szét”

- írta Vaszilij Kogan eredetileg ukrán származású püspök, aki egy szibériai gyülekezetet vezet.

Kogan a háború kezdete óta rendszeresen utazik Ukrajnába, hogy menedékekből és búvóhelyekről segítsen kimenekíteni az embereket.

Riakovszki azt válaszolta Kogannak, hogy a beszédét kivették a szövetkörnyezetből, és az orosz protestáns egyház megértéssel fordul az ukrán testvérek felé:

“Mi is érezzük a fájdalmukat, érezzük a szenvedésüket, melyet bizonyos politikai trendek miatt tapasztalnak meg, amik jelenleg a világban érvényesülnek a globális geopolitikai helyzet miatt”.

Imádkoznunk kell a vezetőinkért, az elnökünkért, az orosz és ukrán népért. Hisszük, hogy egy nap a különleges művelet és az ellenségeskedés véget ér. Akkor újJÁépítjük a kapcsolatot, és tovább fogjuk szolgálni Istent és az országaink népét”

- tette hozzá Riakovszki.

(CNE / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!