hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az orosz–ukrán háború egy nagyobb konfliktus előszobájává is válhat
Kína lehet a következő?
Az orosz–ukrán háború egy nagyobb konfliktus előszobájává is válhat

Peking olyan multipoláris világrend létrehozását tűzte ki célul, melyben a nem nyugati országok játszanának meghatározó szerepet.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 07. 28.
Orosz, kínai és amerikai elemzők hónapok óta foglalkoznak annak esélyével, hogy az ukrán háborút követően Tajvan kapcsán egy még szélesebb körű globális konfliktus alakulhat ki Kína és a Nyugat között.

A világban egyre inkább bekeményedni látszanak az ideológiai irányvonalak. Az Egyesült Államokban a Kína és Oroszország elleni verseny szemüvegén keresztül szemlélik a nemzetközi eseményeket, a nyugati kormányok pedig mind felsorakoztak Tajvan és Ukrajna ügye mellett, a szabad világ olyan bástyáiként kezelve azokat, melyeknek semmiképpen nem szabad leomlani.

Peking és Moszkva is úgy tekint Amerikára, mint ami a demokrácia és a tekintélyelvűség, a jó és a rossz közötti küzdelem kettősségében gondolkodik. A kínai vezetés szerint azonban a Nyugatnak szakítani kellene a hidegháborús mentalitással, a blokkokban való gondolkodással, és pragmatikus, multipoláris világrend létrehozását tűzte ki célul, melyben a nem nyugati országok játszanának meghatározó szerepet.

Kínai–orosz barátság?

Ivan Zuenko, az Orosz Tudományos Akadémia Ázsia–csendes-óceáni Tanulmányok Központjának kutatója úgy látja, az ukrajnai helyzet alapvetően annak köszönhető, hogy a hidegháború óta az euroatlanti blokk országai nem mutattak hajlandóságot egy Oroszországot is magában foglaló átfogó védelmi rendszer létrehozására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!