hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elegendőek-e a nyugati szankciók Moszkva megfékezésére?
Idegháború
Elegendőek-e a nyugati szankciók Moszkva megfékezésére?

Fotó: AP / Vadim Savitskiy

2022. 01. 13.
A hidegháború vége óta nem volt ilyen feszült a helyzet kontinensünkön. A tét pontosan Európa poszthidegháborús határainak megőrzése vagy átrajzolása.

Kedden Amerika és Oroszország diplomatái Genfben tartottak csúcstalálkozót, hogy az ukrajnai helyzetet megtárgyalják, hiszen Európa keleti határa gyakorlatilag a háború szélére sodródott. A konferencia több más felsővezetői egyeztetés sorát nyitotta, amelyet Európa-szerte tartanak e héten annak érdekében, hogy elejét vegyék a feszültség felszínre törésének.

Szerdán a NATO képviselői találkoztak az orosz féllel Brüsszelben. A bilaterális találkozók során az amerikai küldöttséget Wendy R. Sherman vezeti, aki Obama alatt tető alá hozta a 2015-ös iráni nukleáris alkut (JCPOA). Amerika külügyminisztere, Anthony Blinken szerint nem lenne meglepő, ha az orosz fél a sértődés játékához folyamodna: vagyis túlzó követeléseinek be nem teljesedése esetén provokációt kiáltana és ezzel igazolná Ukrajna területi integritásának megsértését.

Diplomáciai szkander

Washington egyszerre próbálja diplomatikus tárgyalások és szankciókkal való fenyegetődzés útján elkerülni az eszkalációt. A Biden-adminisztráció számos büntető lépést vázolt föl arra az esetre, ha a Kreml külföldi beavatkozás mellett határozná el magát. Ám ahogy erre több szakértő is felhívja a figyelmet, az elrettentés csak akkor fog beválni, ha Putyin költség-haszon elemzésében Oroszország mínuszba kerül; vagyis ha keményebb lesz a nyugati megtorlás, mint a nyereség Ukrajna megszállása által. Igencsak veszélyes matek ez egy olyan kontinensen, amely évtizedek óta nem tapasztalt nagy háborút.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!