Kazahsztán: rendőröket fejeztek le, érkeznek az orosz csapatok
Kazahsztán: rendőröket fejeztek le, érkeznek az orosz csapatok

Fotó: Youtube

2022. 01. 06.
A helyi sajtó mai jelentése szerint legkevesebb két rendvédelmi alkalmazottat lefejeztek a kazah Almati városában dúló erőszakos tüntetések során. Az egyik lefejezett rendvédelmi dolgozó már nem volt életben, azonban egyelőre tisztázatlan, hogy a másik rendőrt tüntetők élve fejezték-e le.

Legutóbbi értesülések alapján eddig 353 rendőr sebesült meg.

A jelentések szerint a rendfenntartó szervek tagjai közül 13-an vesztették életüket. A rendőrség korábban azt is közölte, hogy az összecsapásokban a hatósági beavatkozás nyomán több tucat tüntető is meghalt.

Miután a kazah elnök külföldi segítséget kért az országban dúló állapotok felszámolására, Moszkva katonai repülőgépeket indított Kazahsztánba, tovább erősítve a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) békefenntartó egységeit.

A KBSZSZ-t hat volt szovjet köztársaság, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Örményország alkotja. A kazahsztáni művelet az első éles bevetése a szervezetnek, amely eddig csak közös hadgyakorlatokat tartott.

A kirgiz külügyminisztérium közlése szerint a helyi hatóságok megkezdték azoknak az állampolgárainak a kimenekítését Kazahsztánból, akik vissza akarnak térni hazájukba.

Egy másik közép-ázsiai állam, Tádzsikisztán is kész segítséget nyújtani Kazahsztánnak az országban kialakult fenyegetés elhárítására a KBSZSZ keretében - közölte csütörtökön az ország külügyminisztériuma. Emomalii Rahmon tádzsik elnök kifejezte országa hajlandóságát arra, hogy teljesítse a Kazahsztánban fennálló fenyegetettség felszámolásával, a szervezetben viselt tagsággal járó kötelezettségeket.

Ezzel egy időben a Türk Államok Szervezete (a korábbi Türk Tanács) egy közleményben tudtul adta, hogy a szervezet kész támogatást nyújtani a kazah kormánynak és az ország népének.

A 2009-ben alakult Türk Tanács a mai török nyelvű államokat egyesítő nemzetközi szervezet, melynek fő célja a tagok közötti átfogó együttműködés fejlesztése. A szervezet Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Törökországból és Üzbegisztánból áll, Magyarország és Türkmenisztán pedig megfigyelőként vesz részt benne.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyre keményebb a helyzet Almatiban, ahol azt követően törtek ki zavargások, hogy a kormány visszavonta cseppfolyósított földgáz hatósági árát, ami ennek következtében megduplázódott. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő a napokban fogadta el a kormány lemondását, nem sokkal azután, hogy zavargások törtek ki országban.

(Hetek / RT / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!