Erőszakos tüntetések törtek ki Kazahsztánban a megugró üzemanyagárak miatt
Olyan súlyos a helyzet, hogy a kormány is lemondásra kényszerült
Erőszakos tüntetések törtek ki Kazahsztánban a megugró üzemanyagárak miatt

Forrás: Youtube/Guardian

2022. 01. 05.
Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő elfogadta a kormány lemondását, nem sokkal azután, hogy az országos üzemanyagár-emelés miatt tüntetések söpörtek végig az országon, melyek során csaknem 100 rendőr sérült meg. A tiltakozások azután törtek ki, hogy a kormány az év elején feloldotta a gázolajra korábban kivetett árszabályozást.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Számos helyi bank, üzlet és étterem ellen intéztek támadást a demonstrálók. A hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy maradjanak otthon, amíg a rendőri akciók folynak. Könnygázt és villanógránátot is használtak a tegnap esti zavargások felszámolása céljából. Az összecsapások a mai napon tovább folytatódtak.

A kormánnyal folytatott egyeztetése során Tokajev elnök arra utasította a kabinet tagjait, illetve a tartományi kormányzókat, hogy

állítsák vissza az árszabályozását és terjesszék ki a benzinre, a gázolajra és más „társadalmilag fontos” fogyasztási cikkekre.

Az elnök arra is felszólította a kormányt, hogy dolgozzanak ki a magáncsődre egy újabb törvényt s egyúttal fontolja meg a rezsiárak befagyasztását, valamint a szegényebb családok lakbértámogatását.

Az államfő közölte, hogy javulnak a közállapotok a demonstrációk által érintett településeken, köztük Almatiban és a környező tartományban is, ahol a hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek ki, illetve kijárási tilalmat vezettek be.

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!