hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Facebook-akták: ezt titkolják el Zuckerbergék
Depressziós tinik, romló közbeszéd és felhasználók, akiknek mindent szabad
Facebook-akták: ezt titkolják el Zuckerbergék

Fotó: AP / Carolyn Kaster

2021. 09. 22.
Kiszivárgott belső dokumentumok szerint a Facebook több millió VIP-ügyfelet kiemelt bánásmódban részesít, és noha tisztában van az Instagram káros hatásaival vagy a platformján folyó súlyos bűncselekményekkel, legfeljebb látszatintézkedéseket tesz ezek ellen.

Valakinek elege lett a Facebook 60 ezres alkalmazotti gárdájában, és úgy döntött, kiteregeti a szennyest a Wall Street Journal segítségével. A bejelentői védelmet kért személy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) és Kongresszusának is eljuttatta a kompromittáló dokumentumokat (jelentéseket, alkalmazottak online kommunikációit, a felsőbb vezetésnek szánt prezentációk vázlatait).

Minden korábbinál valósabb képet kapunk belőlük arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben van tisztában a Facebook vezetése a szolgáltatásai problémáival, és ezeknek az emberi életekre gyakorolt komoly hatásával. A cég a nyilvánosság előtt – például kongresszusi meghallgatások során – ugyanis általában félrevezető válaszokkal vagy féligazságokkal leplezi tényleges helyzetismeretét. Többeknek egyből beugrott a párhuzam a nagy dohányvállalatokkal, melyek annak idején eltitkolták, hogy termékeik tüdőrákot okozhatnak – és ők ezt pontosan tudják.

Fehérlistázás

Mark Zuckerberg például azt állította, hogy a Facebook ugyanolyan megnyilatkozási lehetőséget ad minden falhasználójának, mint a politikai és kulturális elit tagjainak, és az on­line viselkedési szabályzat mindenkire egyformán vonatkozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!