hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Assange-sztori: a CIA likvidálta volna, az oroszok menteni akarták
Célkeresztben a legendás szivárogtató
Az Assange-sztori: a CIA likvidálta volna, az oroszok menteni akarták

Julian Assange 2017-ben(Fotó: AP / Frank Augstein)

2021. 10. 06.
Miközben több, titkos anyagok kiszivárogtatásá­val vádolt személy kegyelmet kapott vagy alkut kötött a kormánnyal, Julian Assange-ot eddig mindegyik amerikai kormány szerette volna kivonni a forgalomból.

Az előző amerikai kormány utolsó napjaiban feszült figyelem övezte az ilyenkor szokás szerint osztogatott elnöki kegyelmeket: a szerencsések között lesz-e Julian Assange, akit az Egyesült Államok a kémkedési törvény megsértésével vádol. Bár bennfentes információk szerint Donald Trump szimpatizált a sorsával, a 2019 áprilisa óta egy londoni börtönben raboskodó WikiLeaks-alapító számára végül nem volt pardon. 

A bekeményítés mögött magas rangú titkosszolgálati vezetők befolyása sejthető. Ha lehet hinni a Yahoo News napokban megjelent riportjának, a CIA éveken keresztül igyekezett Assange ténykedését ellehetetleníteni – még az elrablására és meggyilkolására is készített forgatókönyvet.

CIA-bosszú és orosz mentőakció 

Az online hírportál szerint az ügynökség, illetve a 2017-ben annak élére került Mike Pompeo az ugyanebben az évben kiszivárogtatott Vault 7-dokumentumok miatt indított bosszúhadjáratot Assange ellen. A CIA 2013 és 2016 között alkalmazott elektronikus kémkedési módszereit tartalmazó anyagból kiderült, hogy

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!