hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért tarolnak a dél-koreai filmek és zenekarok Nyugaton?
A kultúra mint geopolitikai tényező
Miért tarolnak a dél-koreai filmek és zenekarok Nyugaton?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 11. 25.
Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a Dél-Koreai szórakoz­tatóipar által kibocsátott produktumok. Sokan hiszik azt, hogy ez néhány zseni egyéni érdeme, azonban egyre világosabb, hogy e mögött egy ’90-es években kezdődő államilag szervezett folyamat áll.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A Hallyu a fentiekben említett jelenségre használt kínai kifejezés, melynek szó szerinti fordítása „koreai hullám”. A szófordulat Korea popkulturális expanziójára utal, ami több mint 30 éve megállíthatatlanul törekszik a távol-keleti ország befolyásának növelésére. Elsőként Ázsia más országaiban, főként Kínában, Vietnámban és Japánban volt megfigyelhető, azonban hamarosan a nyugati féltekén is jelentős befolyásra tettek szert a koreai filmek, zenék, sorozatok, videójátékok és még sorolhatnánk. 2012-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama is utalt a jelenségre, azonban maga a kultúrforradalom jóval korábbra nyúlik vissza.

A politikai akarat

A Hallyu jelenlegi sikerének jelentős kormányzati előkészítése volt. Az 1990-es években Korea feloldotta az utazási korlátokat a külföldről érkező utazók előtt, ennek következtében megjelenhetett a nyugati kultúra és gondolkodásmód az országban. Azonban ’97-ben súlyos válságon esett át az ország, és gazdaságilag igencsak megtorpant a nemzet fejlődése, köszönhetően főként a családi alapítású óriásvállalatok (csebolok) csődjének.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!