hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Izrael-ellenesség "progresszív érték" lett az elit körében
Régi gyűlölet új köntösben
Az Izrael-ellenesség "progresszív érték" lett az elit körében

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 11. 03.
Stephen H. Norwood, az Oklahomai Egyetem történész­professzora és az amerikai baloldal szakértője az amerikai antiszemitizmus jelenségét a radikális baloldal kontextusában vizsgálja, és azt elemzi, hogy egyes politikai mozgalmak hogyan vették át az antiszemita sztereotípiákat ideológiájuk részeként a 19. század végétől napjainkig.

A baloldal zsidókról alkotott nézete és az antiszemitizmusról való felfogása a 19. századi marxista és anarchista paradigmákra vezethető vissza. Karl Marx és az anarchizmus vezető elméletalkotói, Pierre-Joseph Proudhon és Mihail Bakunyin a zsidóságot materialistának és társadalomellenesnek ábrázolták.

A zsidókat gátlástalan uzsorásként és kiskereskedőként jellemezve „A zsidókérdéshez” című esszéjében Marx (1844) azt állította, hogy az uzsora a zsidók „világi vallása”.

Az Új Baloldal fordulata

Az 1960-ban létrejött Új Baloldal megvetette Izraelt, mint parlamentáris demokráciát, és az 1967-es hatnapos háború után mint az Egyesült Államok fontos szövetségesét is. Sok új baloldali szövetkezett az erőszakorientált afroamerikai harcosokkal, akikre úgy tekintettek, mint az Egyesült Államokban élő fekete közösség érdekérvényesítő belső gyarmata.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!