hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"A Hamász támadása főpróba lehetett"- interjú Jonathan Spyen Irán-szakértővel
Irán már egy újabb konfliktust tesztelt a gázai háborúban
"A Hamász támadása főpróba lehetett"- interjú Jonathan Spyen Irán-szakértővel

Palesztinpárti iráni tüntetők Teheránban, az al-Kudsz (Jeruzsálem) napon.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 27.
A Közel-Kelet évtizedek óta Irán árnyékában él.  A teheráni rezsim szándékaival egybeesett a legutóbbi izraeli–palesztin konfliktus is. Vajon Irán közvetlenül is beavatkozott, vagy csak az eseményeket próbálják meg kihasználni a céljaik érdekében – erről is kérdeztük Jonathan Spyer, Londonban élő izraeli Irán-szakértőt.

Hogyan illeszkedik be az elmúlt 11 napos konfliktus az iráni rezsim általános tervébe?

– Összetett a kép. A Hamász nem tekinthető egyértelműen és nyíltan Irán csatlósának, szemben a Palesztin Iszlám Dzsiháddal vagy a libanoni Hezbollah-val, mert gyökerei a palesztin iszlamista politikából erednek és a Muzulmán Testvériség irányzatához kötődik. Amikor 2010-ben, 2011-ben kitört az arab tavasz, a Hamász megpróbálta elhatárolni magát Irántól, mert akkor – sokan másokhoz hasonlóan – úgy gondolták, hogy egy szunnita iszlamista hatalmi blokk jön létre a térségben, amelynek a központi ereje Egyiptom és Törökország lesz. A Hamász szeretett volna ennek része lenni, de ez a blokk nem jött létre és a szíriai felkelés veresége óta próbálnak visszatalálni Iránhoz. Az elmúlt két évben javultak a kapcsolataik, és már az is lehetségesnek tűnik, hogy a Hamász visszaköltözteti a főhadiszállását Damaszkuszba, és ezzel visszatér az Irán-párti szövetséghez. 

Ez a közeledés a Hamász felfegyverzését is jelenti?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!