hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alulmaradt a fehérorosz rendszerváltó mozgalom
Belaruszban a helyzet változatlan
Alulmaradt a fehérorosz rendszerváltó mozgalom

Európa-szerte óriási felháborodást keltett az autoriter akció, aminek egy ál-terrorfenyegetés adott alapot.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 09.
Véget értek ugyan Fehéroroszország nagyvárosaiban a százezres tüntetések, úgy tűnik, hogy Lukasenka elnök pozíciója stabilizálódik, A felszín alatt azonban a tiltakozási hullám szimbolikus formában fennmaradt. Közben kockázatos akcióval letartóztattak egy politikai aktivistát, de vajon  ki az a fiatalember, aki miatt kalózkodásra adja fejét az öregedő belarusz diktátor?

Fehér-piros karszalagokért és zokniért, a demonstrációk jelképeiért továbbra is történnek letartóztatások Fehéroroszországban. A leghangosabb ezek között Roman Protaszevics politikai aktivistáé volt, akit egy Athénból Vilniusba tartó fapados repülőjáratról szedtek le kalandos (és törvénytelen) úton a belarusz KGB emberei. Miért tartja a kormányzat annyira veszélyesnek azokat a hírcsatornákat, amelyekhez Protaszevics kötődik, hogy elfogásáért újabb európai szankciókat kockáztat? Mit érnek ezek a szankciók, van-e visszatartó erejük? 

Egy álmerénylet megelőzése

Minszkben és a belarusz nagyvárosokban a tavalyi tiltakozási hullám pár hónap után szépen elcsendesedett. Az EU kifejezte mély aggodalmát, megfenyegette az országot néhány szankcióval, majd szintén elcsendesedett. A fehérorosz elnök pedig – úgy tűnik a számon kérhetőség hiányának teljes tudatában – Minszkben leszállásra kényszerített egy fapados gépet, a Hamász terrorfenyegetésére hivatkozva.

A Johnny English stílusában megszervezett gépeltérítésről talán annyit érdemes megemlíteni, hogy egy ahmed_yurlanov1988 felhasználótól feladott e-mailre hivatkozva a fehérorosz elnök saját parancsára egy vadászgép kísérte a minszki reptérre az utasszállítót. Az említett e-mail tűzszünetet követelt a Gázai-övezetben, és az EU elhatárolódását Izraeltől, ellenkező esetben küldője a delhi gazdasági fórumról hazatérő utasok felrobbantásával fenyegetőzött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!