hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A francia katonaság polgárháborútól tart
Segélykiáltás vagy fenyegetés?
A francia katonaság polgárháborútól tart

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 06. 24.
A hetekben egy több mint 250 ezer aláírást tartalmazó petíció híre lengte be a világsajtót. A felháborodott francia állampolgárok azzal vádolják a párizsi kormányzatot, hogy engedményeket tesz az iszlamizmusnak és ezzel az ország jövőjét kockáztatja.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Az ügy még áprilisban kezdődött azzal, hogy a biztonságpolitikai folyamatokra nyilván nagyobb rálátással rendelkező katonai berkekből összefogott másfél ezer katonai vezető és anonim módon egy nyílt levelet fogalmaztak meg. Az elsősorban nyugdíjas vagy ahhoz közeledő tábornokok és más magas rangú katonák által írt levél után a katonaság alsóbb soraiban is mozgolódás indult, így nem sokkal később sok aktív szolgálatban álló katona írt újabb közös levelet. Ebből aztán széles körű petíció indult a civilek között is. A felháborodott sorokat Emmanuel Macron elnöknek címezték.

A levél nem véletlenül anonim; Franciaországban ugyanis a tartalékos és aktív szolgálatot folytató katonák számára tiltott a nyilvánosság előtt politikai és vallási ügyekben állást foglalni. A fegyveres erőkért felelős miniszter, Florence Parly ki is fejezte, hogy büntetés várna a levél­írókra, amennyiben személyükre fény derül. Egyelőre annyit lehet tudni róluk, hogy a második levél írói fiatalabb generációhoz tartoznak; szolgáltak Afganisztánban, Maliban, a Közép-Afrikai Köztársaságban, vagy hazai terrorelhárító osztagokban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!