Honvédelmi miniszter: Magyarország francia gyártmányú légvédelmi rakétákat vásárol
Franciaországgal, Észtországgal, Belgiummal és Ciprussal közös projekt
Honvédelmi miniszter: Magyarország francia gyártmányú légvédelmi rakétákat vásárol

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 20.
A Párizsban aláírt szándéknyilatkozat értelmében francia gyártmányú légvédelmi rakétákat fog Magyarország beszerezni a jövőben - mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy részt vett Párizsban az európai államok légvédelmi konferenciáján, amelyen Emmanuel Macron francia elnök is beszédet mondott, és ezen a rendezvényen írták alá a szándéknyilatkozatot több száz, Mistral rövid hatótávolságú föld-levegő légvédelmi rakéta vásárlásáról.

A nyilatkozatot Magyarországon kívül aláírta Belgium, Észtország, Ciprus és Franciaország is. A tárcavezető arról is beszélt, hogy Macron elnök a beszédében külön kiemelte a légvédelem fontossága mellett az európai védelemipar jelentőségét.

"Magyarország ezen a téren jól teljesít, a védelemiparunk fejlődik. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát"

- nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A 21. századi modern haderő fejlesztése és Magyarország biztonságának garantálása csak a legfejlettebb eszközökkel érhető el – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

A politikus arról is beszélt, hogy Magyarországnak lépést kell tartania a technológiai újításokkal, és a magyar kormány folyamatosan keresi az új megoldásokat és a legjobb haditechnikai eszközöket hazánk és a magyar emberek biztonságáért.

A honvédelmi miniszter Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter meghívására vett részt az 54. alkalommal megrendezett szakkiállításon.

A magyar honvédelmi miniszter szerint az országnak az erős és elszánt haderő építése mellett olyan modern, csúcstechnológiát képviselő védelmi eszközökre van szüksége, mint például a nyáron beérkező Airbus 225M többcélú helikopterek. A beszerzések mellett a védelmiipar fejlesztése adja meg azt a hátteret, amellyel a Magyar Honvédség "teljes értékűen képes megfelelni a 21.századi elvárásoknak".

A francia államfő úgy nyilatkozott a dokumentum aláírása után, hogy 

"Ez egy nagyon szép példája az európaiak szuverén együttműködésének egy olyan típusból, amely nagyon is hatékony, és amely nem volt eddig eléggé fedezve".

Egy elnöki tanácsadó szerint "ez az első közös vásárlás ebből a típusú eszközből".

A Mistral célkövető föld-levegő rakétát az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyártja. A francia SATCP rakétán alapuló eszköz fejlesztését 1974-ben kezdték el, első változatát 1988-ban rendszeresítették a francia hadseregben. A célpontokat 6 kilométeres távolságig el tudja érni.

Franciaország az európai álláspontok összehangolása céljából szervezte a párizsi légvédelmi konferenciát, miután Németország tavaly októberben elindította a légvédelmi európai kezdeményezést (Euro Sky Shield) 17 ország részvételével, de azt sem Franciaország, sem Olaszország, sem Lengyelország nem támogatta. Az elképzelés német (Iris-T), amerikai (Patriot) és izraeli (Arrow-3) légvédelmi rendszerek vásárlása.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!