Magyarország több mint tíz NATO-országgal közösen szerez be légvédelmi rendszereket
Német vezetésű projekt, izraeli és amerikai rendszerek
Magyarország több mint tíz NATO-országgal közösen szerez be légvédelmi rendszereket

Illusztráció - A Patriot típusú amerikai rakétavédelmi rendszer.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 13.
Több mint tíz NATO-tagállam, illetve szövetséges ország írta alá azt a szándéknyilatkozatot, mely szerint közösen fognak beszerezni légvédelmi rakétarendszereket.

A német vezetésű projektben Magyarország is részt vesz, a szándéknyilatkozat aláírásáról a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Facebook-oldalán számolt be.

Az izraeli Arrow 3 és amerikai Patriot típusú rakétavédelmi rendszereket az Európai Égi Pajzs (ESSI) elnevezésű kezdeményezés keretében fogják közösen beszerezni a tagállamok.

Összesen tizenöt állam fogott össze azért, hogy német koordinációval közös európai légvédelmi beszerzésben vegyen részt. Ez egy olyan dolog, ahol hiányosságaink vannak”

- nyilatkozta a német védelmi miniszer.

Ez egy olyan helyzet, amivel minden résztvevő ország nyer – tette hozzá Christine Lambrecht.

Németország mellett Belgium, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Románia, Szlovákia és Szlovénia vesz részt a rakétarendszerek beszerzésében, és az államok a tervek szerint támogatni fogják egymást a fegyverek használatában, és a karbantartásukat is együtt fogják megoldani.

(Deutsche Welle / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!