beszámoltunk, Magyarország tizennégy NATO-szövetséges állammal együtt megállapodott arról október közepén, hogy közösen fog légvédelmi rakétarendszereket beszerezni. " />
Történetének legnagyobb hadiipari üzletére készül Izrael - Magyarország is részt vesz a NATO-projektben
Izraeli és amerikai rendszereket szereznek be közösen a tagállamok
Történetének legnagyobb hadiipari üzletére készül Izrael - Magyarország is részt vesz a NATO-projektben

Illusztráció - Az Arrow-3 légvédelmi rendszer működés közben.(Youtube/Crux)

2022. 11. 03.
Benny Ganz izraeli védelmi miniszter Lloyd Austin amerikai miniszterrel folytatott egyeztetést az Arrow-3 izraeli légvédelmi rendszer NATO-nak történő eladásáról. A tárgyalások során arra is fény derült, hogy mennyibe fog kerülni a fegyverrendszerek beszerzése.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarország tizennégy NATO-szövetséges állammal együtt megállapodott arról október közepén, hogy közösen fog légvédelmi rakétarendszereket beszerezni.

A három millió euró (1,2 milliárd forint) értékű üzlet során Izrael az Arrow-3 légvédelmi rendszert Németországnak adná el, mely az első olyan hadiipari projekt lesz, melynek során Izrael külföldi partner számára értékesíti a légvédelmi rendszert.

Németország az Arrow-3 mellett amerikai Patriot típusú rakétavédelmi rendszereket is beszerez majd, és a légvédelmi fejlesztés a tervek szerint legkésőbb 2025-re befejeződik.

Az izraeli fejlesztésű, de amerikai támogatással készült Arrow-3 rendszer akár 100 kilométeres magasságban is képes elfogni ballisztikus rakétákat, így tizennégy NATO-tagállam - köztük Magyarország - és a tagjelölt Finnország is védené vele a légterét esetleges orosz támadásoktól.

Olaf Scholz német kancellár már idén márciusban kérte az akkori izraeli miniszterelnököt, Naftali Bennettet, hogy adják el a légvédelmi rendszert Németországnak, és áprilisban meg is kapta hozzá az engedélyt az Egyesült Államoktól, ami azért volt fontos lépés, mert az amerikai fél eddig a rendszer eladására vonatkozó minden korábbi kérést elutasított.

Az orosz-ukrán háború azonban változást hozott az amerikai álláspontban, és a NATO-országok nemcsak növelték a hadiipari költségvetésüket, hanem szintén jelezték az igényüket a légvédelmi rendszer megvásárlására.

A NATO főtitkár-helyettese szerint “létfontosságúvá” vált az európai rakétavédelmi kezdeményezése közös megvalósítása az orosz agresszió miatt.

(Jerusalem Post / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!