hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Orvosi apartheiddel” vádolja Izraelt a WHO és Palesztina az oltások kapcsán
Beoltott vérvád
„Orvosi apartheiddel” vádolja Izraelt a WHO és Palesztina az oltások kapcsán

A hangulatkeltéssel ellentétben Gáza orvosi ellátása nem Izrael felelőssége, és nem is igazán kérnek az izraeli segítségből.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 02. 03.
Az elmúlt hetekben új vérvádként terjedt el, hogy Izrael diszkriminálja a palesztinokat a koronavírus elleni vakcina beoltásakor. De vajon mekkora egészségügyi felelőssége van a zsidó államnak a magát független államként kezelő Palesztin Hatóság polgárai felé?

Nemrégiben nemzetközi petíció indult azért, hogy a zsidó államot kötelezzék a palesztinok vakcinához való hozzájuttatására, akik már eleve „brutális elnyomásban” élnek az országban. A kezdeményezéshez ez idáig tízezrek adták nevüket (köztük Judith Butler amerikai filozófus és Noam Chomsky notóriusan anti­cionista amerikai nyelvész-történész).

Hamarosan a WHO is megfogalmazta „aggodalmait”, miszerint a lakosságnak ugyan már több mint negyedét beoltották (gyorsabban, mint bármely más országban), a vakcinák elosztását nem tartják igazságosnak.

A Euronews írásában hívta föl a figyelmet a vakcinák egyenlőtlen elosztására világszerte – tudniillik, a gazdagabb országok pénzt és egészségügyi adatokat ajánlottak fel vakcinákért cserébe, Észak-Amerikában, Európában, és Izraelben is ezt tették. A probléma valós, hiszen így a szegényebb országok csak még kiszolgáltatottabbak lesznek, azonban nem új dilemmáról van szó, a megvásárolható oltások eddig sem voltak ismeretlenek. A cikkben mégis Izraelt emelik ki (már a címben is) főkolomposként, „vakcina apartheidről” beszélve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!