hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért vannak bajban Orbán szövetségesei Lengyelországban
Külső és belső erők gyengítik a konzervatív kormányzatot
Ezért vannak bajban Orbán szövetségesei Lengyelországban

Mateusz Morawiecki menesztette helyettesét a koalíciós partnerpártból. Sorozatos ellentétek feszítik szét a kormánykoalíciót.(Fotó: AP / Olivier Matthys)

2021. 08. 18.
A lengyel koalíciós kormány az összeomlás szélére került, miután Mateusz Morawiecki kormányfő menesztette egyik miniszterét. Ennek hátterében az áll, hogy nem értettek egyet a médiatulajdonról szóló törvényjavaslattal és egyéb égető közéleti kérdésekkel kapcsolatban.

Morawiecki múlt kedden menesztette helyettesét és fejlesztési miniszterét, Jarosław Gowint, a kormányzó Egyesült Jobboldal koalíció juniorpárt­jának vezetőjét. „Elbocsátásom de facto a kormánykoalíció szétszakadása” – nyilatkozta Gowin ezt követően a sajtónak. Saját pártja, a Megegyezés egyébként már többször szembement az elmúlt hónapokban a fő koalíciós Jog és Igazságosság (PiS) párttal.

A koalíció még nem bomlott szét teljesen, de Morawiecki egy bizalmatlansági indítvány esetében penge­élen táncol a lengyel parlamentben. Gowin pártja 10 mandátummal rendelkezik, és a koalí­ció­ból való kilépése megfosztotta a PiS-t stabil többségétől a szejmben. Sokak szerint a PiS rákényszerülhet, hogy tőlük még jobbra keressen új szövetségeseket.

Adó- és médiagondok

A végső szétválás oka az adóemeléssel kapcsolatos nézeteltérés és egy törvényjavaslat volt, amely arra kényszeríthetné az amerikai Discovery Group-ot, hogy eladja részesedését a legnagyobb lengyel kereskedelmi tévészolgáltatóban, a TVN-ben. A csatorna a PiS kritikusának tekinthető, sokak szerint így akarják elhallgattatni a médiumot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!