hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Visszatért az iszlám emirátus
Kedves Olvasó!

2021. 08. 18.
Mindenkit megdöbbentett, hogy 20 év „országépítés” erőfeszítései után egyetlen nap alatt összeomlott az afgán kormány, abban a pillanatban, hogy az amerikai és a szövetséges katonák elhagyták az országot. 

Egy újságíró kollegám ezt az üzenetet küldte Viberen, amikor bejelentették a hírt, hogy a tálib parancsnokok ellenállás nélkül bevonultak a kabuli elnöki palotába: „Afganisztánnal előbb Viktória királynő, majd Leonyid Brezsnyev, végül 4 egymást követő amerikai elnök sem tudott mit kezdeni – az adott korszak szuperhatalmai véreztek el a gyakorlatilag kőkorszaki fegyverekkel harcoló helyi erőkkel szemben. Ha van a 20 éves, 2 billió (!) dolláros afganisztáni kalandnak tanulsága, akkor az az adott korban létező legnagyobb emberi erő végessége, ami alázatra kell hogy intsen minket (de persze nem fog, és nem, ettől a tálibok nem lesznek jó fejek, de a győzelmük óriási tanulságokat hordoz, amelyeket természetesen senki nem fog levonni)”.

Valóban, a világ legerősebb hadseregével és legkiterjedtebb hírszerzésével rendelkező Egyesült Államoknak szembe kell néznie azzal, hogy az elmúlt évtizedek „demokráciaexportja” megalázó vereségeket és káoszt eredményezett, sok-sok áldozattal és irtózatos költségekkel.

A balkáni intervenció, a tálibok elleni háború, Irak lerohanása, a líbiai beavatkozás, a venezuelai rezsim­váltás egyike sem sikertörténet Amerika számára, a szíriai válságról nem is beszélve. 

Néhány hét múlva itt a szeptember 11-ei tömegmészárlás 20. évfordulója. A világ mérleget készít, és felteszi a kérdést, vajon mit tanultunk a tragédiából, és mire használtuk az elmúlt évtizedeket?  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!