hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ha ma békét köthetsz, ne halaszd holnapra!” - Interjú Budapest izraeli nagykövetével
Yacov Hadas-Handelsmant kérdeztük
„Ha ma békét köthetsz, ne halaszd holnapra!” - Interjú Budapest izraeli nagykövetével

Yacov Hadas-Handelsman(Fotó: embassies.gov.il )

2020. 08. 26.
Történelmi megállapodásnak nevezte Donald Trump azt az egyezményt, amit Izrael az Egyesült Államok közbenjárásával az Egyesült Arab Emírségekkel kötött. A gazdasági, oktatási, egészségügyi, turisztikai és biztonsági együttmûködést is jelentõ diplomáciai mérföldkőről Izrael magyarországi nagykövetét, Yacov Hadas-Handelsmant kérdeztük.

Mi pontosan a jelentősége az Emírségekkel kötött megállapodásnak Izrael számára?

– Most először kötöttünk bármilyen megállapodást úgy, hogy területek átadása nem volt a feltételek között, hiszen éveken keresztül az volt a palesztin narratíva, hogy csak területekért cserébe lehet béke. Vagyis „ha átadtok nekünk területet, akkor mi békében élünk veletek”. De ez a képlet nem működik, elsősorban azért, mert a béke minden oldal számára szükséges. Az Egyesült Arab Emírségeknek nincsen semmilyen területhez köthető konfliktusa Izraellel; soha nem volt háborús konfliktus, és ennek az egyezménynek nincsen semmi köze az izraeli–palesztin ellentéthez sem. Ezért ilyen helyzetben lehet úgy békét kötni, és normalizálni a kapcsolatokat, hogy nem kell területeket feláldozni.

További jelentősége ennek a megállapodásnak, hogy a Közel-Keleten új alapokra kerültek a nemzetközi kapcsolatok és egy új irányvonalat adtak a közel-keleti diplomáciának. Különösen az Öböl-menti országok, vagy az úgynevezett „olajhercegségek” tekintetében. Ezek az országok ugyanis éveken keresztül a többi nagy arab országot követték a politikai döntéseikben és mindig csak annyi volt a dolguk, hogy aláírjanak egy csekket. Egyébként alapvetően csak a gazdaságukkal foglalkoztak. Ugyan nem most először változtattak a politikájukon – különösen az Egyesült Arab Emírségek –, viszont most először kötöttek ilyen jellegű megállapodást Izraellel, úgy, hogy a két ország közötti egyezménynek semmi köze nincsen bármilyen politikai vitához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!