Hetek Univerzum
„Nagyobb biztonságban érzem magam Budapesten, mint New Yorkban”
– állítja David B. Cornstein amerikai nagykövet

Fotó: Dósa Gyôzô

„Nagyobb biztonságban érzem magam Budapesten, mint New Yorkban”
– állítja David B. Cornstein amerikai nagykövet
Donald Trump felkérésére jött Budapestre, de a sajtóhírek alapján ismerõsei féltették, hogy zsidó üzletemberként egy „antiszemita országban” kell szolgálnia. David B. Cornstein azonban azt tapasztalta, hogy a nyugati média egy része hamis képet ad Magyarországról. Az amerikai nagykövettel 100 nappal az elnökválasztás elõtt beszélgettünk. (2020.07.31.)

Hosszú idő után tért vissza Magyarországra, és az első interjúját az ATV-nek adta. Széles körben idézték a mondatait, meglepte ez a nagy visszhang?

– Mindig meglep az, hogy kíváncsiak arra, amit mondok. Úgy vélem, hogy a reakciók nagyon kedvesek és érdemiek voltak, köszönöm ezt innen is a csatornának. 

Ebben az interjúban említette, hogy az amerikai–magyar kapcsolatok teljesen megváltoztak az előző kormányzat időszakához képest. Melyeket tekinti a legsikeresebb területeknek, és melyek azok, ahol még sok a tennivaló?

– Egy olyan dolgot tartok a legsikeresebbnek, ami szinte soha nem jelenik meg a médiában, pedig a jó kapcsolatoknak az egyik fontos jele. Időnként felhív egyik vagy másik miniszter itt Magyarországon, és elmondja, hogy valamilyen segítségre lenne szüksége egy adott ügyben Washingtonban, tudnék-e tenni valamit az érdekében? Ekkor felhívom Washingtonban a megfelelő személyt, és ha Magyarországnak és az Egyesült Államoknak egyaránt érdekében áll, akkor általában teljesítik a kérésemet. Ugyanez fordítva is megtörténik, amikor engem hív fel valamelyik amerikai kormánytisztviselő vagy miniszter azzal, hogy jól jönne egy kis segítség mondjuk az Európai Unióban, amelyben természetesen nem vagyunk tagok. Ez és ez a bizottság új elnököt választ, szerintük lenne megfelelő jelölt erre a posztra, tudna-e Magyarország segíteni abban, hogy az illetőt válasszák meg? Ilyenkor ismét telefonálok, és ha az érdekeink találkoznak, akkor a dolog működik. De erről soha senki nem tud, pedig pont a jó kapcsolatok jele az, hogy az ilyen hívások megtörténnek.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Amerikai nagykövet: „Példátlan vihart él át az Egyesült Államok”
Három hónapos kényszerű távollét után visszatért Budapestre az amerikai nagykövet, aki a számára is kötelező két hét karantént követően az első interjúját az ATV-nek adta. David B. Cornstein az Egyenes Beszédben elmondta, hogy tavasszal sikertelenül próbálta rábeszélni a magyar kormányt, hogy alkalmazzon konkrét dátumot a vészhelyzetről szóló törvényben.
Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!