Amerikai nagykövet: „Példátlan vihart él át az Egyesült Államok”
David B. Cornstein az ATV-ben elmondta, miért bírálta legutóbb a magyar kormányt
Amerikai nagykövet: „Példátlan vihart él át az Egyesült Államok”

Forrás: US Embassy Budapest

2020. 07. 17.
Három hónapos kényszerű távollét után visszatért Budapestre az amerikai nagykövet, aki a számára is kötelező két hét karantént követően az első interjúját az ATV-nek adta. David B. Cornstein az Egyenes Beszédben elmondta, hogy tavasszal sikertelenül próbálta rábeszélni a magyar kormányt, hogy alkalmazzon konkrét dátumot a vészhelyzetről szóló törvényben.

„Az én kritikám a törvénnyel kapcsolatban az volt, hogy nem volt benne dátum. Erre szükség lett volna – és nem is az érdekelt, hogy milyen dátum. Lehetett volna egy hónap, lehetett volna három hónap, lehetett volna hat hónap, de kellett volna egy időtartamot mondaniuk. Gyakorlatilag mindenkit felhívtam a kormányban, hogy elmondjam nekik az aggályaimat. És ebben veszítettem. Nem tettek dátumot a törvénybe.”– mondta a nagykövet.

David B. Cornstein két éve szolgál Budapesten, és köztudottan jó a kapcsolata a magyar miniszterelnökkel, akinek a kedvéért még a világhírű amerikai énekes legendát, Paul Ankát is elhozta tavaly Budapestre. Anka a Kongresszusi Központban tartott gálakoncerten egy rögtönzött dalt is énekelt Orbán Viktornak, a My Way című világslágerének dallamára.

A nagykövet most is dicsérte Orbán Viktort, akiről elmondta, hogy kiváló kapcsolatot ápol az amerikai elnökkel.

„Őszinte megbecsülés és barátság alakult ki kettőjük között, és szerintem ez jó Magyarország számára és jó az Egyesült Államok számára is”

– szögezte le Cornstein.

Az ATV-nek adott interjúban az amerikai nagykövet ugyanakkor azt is elmondta, hogy rendszeresen konzultál az ellenzéki pártok vezetőivel, és találkozott Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel is.

 

„Minden oldalt meg akarok hallgatni fontos kérdésekben. Németh Zsolt tartott egy ebédet nem sokkal azelőtt, hogy elutaztam, ahol minden párt vezetője jelen volt. Mindenki feltette a kérdéseit vagy elmondta a véleményét és meghallgattam a Fidesszel szembeni ellenzéki álláspontot. Volt egy nagyon jól sikerült találkozóm az új budapesti főpolgármesterrel is, akivel New Yorkból is beszéltem telefonon” – mondta a nagykövet.

Az interjúban David B. Cornstein arra is kitért, hogy nagyon aggasztja, ami az Egyesült Államokban történik, a súlyos járványhelyzet, a gazdasági válság és a faji zavargások.

„Ezek együttesen egy olyan tökéletes vihart alkotnak, amikor egyszerre történik minden egy időben, és emiatt igazán nagyon nehéz a helyzet.”

 

A nagykövet ugyanakkor bízik az amerikai demokrácia erejében, és abban, hogy az emberek a tényleges eredmények alapján fognak dönteni novemberben az elnökválasztáson.

David B. Cornstein a tervek szerint a közeli napokban interjút ad a Hetek számára is, amelyben többek között a világszerte megerősödött antiszemita és keresztényellenes jelenségek okairól is megkérdezzük a nagykövetet.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!