hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barátságos nagy testvér

2018. 08. 02.
Az új amerikai nagykövet fogadást adott a Függetlenségi Nap alkalmából, amely megerősítette: új szakasz kezdődhet a kétoldalú kapcsolatokban.

Június végén érkezett Budapestre a Donald Trump által kinevezett új amerikai nagykövet, akinek az időpont megkönnyítette a bemutatkozását. A július 4-ei amerikai függetlenségi nap alkalmából ugyanis hagyományosan népes fogadást ad a mindenkori nagykövet – nem csak Budapesten, hanem szerte a világon. Nem meglepő, hogy idén a szokottnál is többen, közel ezren jöttek el a fogadásra. David B. Cornstein nagykövet szerint ők „Amerika legszorosabb barátai Magyarországon”, és megígérte a jelenlévőknek, hogy „egy év múlva már mindenkit sokkal jobban fog ismerni, mint most”.

A diplomáciai és protokolláris gesztusokon túl természetesen mindenki arra volt kíváncsi, mi köszön vissza a nagykövet bemutatkozásán abból, amit a Washington Post új szakasznak nevezett az amerikai-magyar kapcsolatok történetében. A lapban május végén jelent meg két neves szerző, Heather Conley Oroszország- és Kelet-Európa szakértő és Charles Gati, a washingtoni Johns Hopkins egyetem professzorának tollából.

A cikk szerint 2017 nem úgy alakult, ahogyan Trump megválasztása után a magyar kormány remélte. Elmaradt a várt közeledés, nemhogy Fehér Házi meghívó, de még csak egy telefonhívás sem érkezett Washingtonból. Persze, ez összefüggött a közelgő magyarországi választásokkal, de a hűvös viszonyban szerepet játszhatott a magyar kormány Ukrajna ügyében elfoglalt álláspontja, és talán Trump sem akart egy oroszbarátnak elkönyvelt európai vendéget fogadni, miközben zajlik a különleges ügyészi vizsgálat arról, milyen szerepet játszott az orosz befolyás a választási győzelmében. A másik gyakran emlegetett ok, a CEU-val szembeni kormányzati fellépés viszont nem volt igazán fontos ügy Trump számára, inkább csak az előző adminisztrációból megmaradt külügyi középvezetők tiltakoztak hangosan. Washington az egyetemet mint az amerikai érdekérvényesítés és kultúrmisszió képviselőjét tekinti, és mint ilyet védelmezi is. Ezt fejezte ki Cornstein nagykövet is, amikor Budapesten elsőként a CEU vezetőivel találkozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!