hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan töltsünk minőségi időt a gyermekeinkkel?
Túlterhelt gyerekek, Maximalista szülők
Hogyan töltsünk minőségi időt a gyermekeinkkel?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 05. 31.
 „Töltsünk minőségi időt gyermekeinkkel!” – szól a hangzatos és egyben már-már frusztráló klisé, amikor azon fáradozunk, hogy tökéletes szülőkként tökéletes gyermekeket neveljünk.

Annak a jelenségnek, miszerint a gyerekek túlterheltek, több oka is lehet. Egyfelől, mi, szülők a saját perfekcionizmusunkkal, eredménycentrikusságunkkal nehezítjük a saját gyermekeink helyzetét, ahelyett, hogy egyszerűen lassítanánk a tempón és vennénk a fáradságot arra, hogy időt szánjunk rájuk. És ezen a ponton találkozhatunk a szakértők által gyakran használt kifejezéssel: a „minőségi idő” az, ami megoldhatja a problémáinkat. Már rengetegszer hallottuk, mégsem igazán tudjuk, mit is kellene tennünk. Az biztos, hogy a világban lüktető impulzív káosz nem segít abban, hogy lenyugodjunk és egymásra hangolódjunk. Az embernek erőszakkal kell magát kiszakítania ebből a masszából, és egyúttal kizárni a külvilágot ahhoz, hogy személyisége teljes valójával tudjon odafordulni a másikhoz. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Megóvni mindentől

Akinek gyerekei vannak, többnyire azon dolgozik, hogy a lehető legtöbbet adjon a jóból és a lehetőségekhez képest a legkevesebbet a rosszból. Úgy gondolhatjuk, a gyerekünknek mindent meg kell adnunk, ami segíti őt az egészséges fizikai, szellemi és mentális fejlődésében. Minden szülő egy kicsit a saját gyereke pszichológusa is. Van, aki ezt profizmussal végzi, van, aki kevésbé. Mindenesetre mind komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy gyermekeink ne csak létezzenek, de egészséges és jó körülmények között éljenek. A gyerekeinknek szükségük van mozgásra, így logikus gondolat az, hogy az iskola mellett eljárjanak külön sportfoglalkozásra. Azt is hallottuk, hogy a zene is nagyon fejlesztő hatással tud lenni a fiatal lélek és elme számára, nos, akkor tanuljon zongorázni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!