hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ön szerint hagyni kell a babát, ha sír? Akkor mindenképp olvassa el ezt a cikket
Hogy alakítsunk ki egészséges kötődést gyermekeinkkel?
Ön szerint hagyni kell a babát, ha sír? Akkor mindenképp olvassa el ezt a cikket

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 06. 08.
A szülő és gyermeke közötti ragaszkodás egy természetes folyamat része, ami az együttélés során jön létre. Ám ez ennél sokkal komplexebb. Vida Ágnes pszichológussal beszélgettünk a témában.

Magyarország legismertebb babalélektannal foglalkozó szakértője rendszeresen publikál szaklapokban, televíziós műsorokban. Önálló blogját, a Kismama­blogot 2007 nyarán indította el csecsemőgondozás, anyaság, gyermeknevelés témában.

Mikor kezdődik a kötődés szülő és gyermek között?

Minden szülő arra vágyik a gyermekáldást követően – legyen saját vagy örökbefogadott –, hogy bensőséges, szeretetteljes kapcsolatot tudjon kialakítani gyermekével, majd ez a kapcsolat egészen a csecsemőkortól a felnőttkorig kitartson, és a gyermek életkorának megfelelően nyílt és őszinte lehessen.

A kötődéselméletet először John Bowlby brit pszichoanalitikus fogalmazta meg, aki megfigyelte, hogyan reagálnak a kisgyermekek, amikor el vannak választva édesanyjuktól. A szakember úgy vélte, elengedhetetlen a biztonságos kötődés anya és gyermek között az optimális fejlődéshez. A biztonságos kötődés azt jelenti, hogy a gyermek tudja, hogy a szülő vagy gondviselő elérhető és megbízható támogatást nyújt számára, amikor szüksége van rá. Már a fogantatás pillanatától foglalkoztat minket a téma, miként tud olyan kötődés létrejönni köztünk és gyermekünk között, ami egész életen át kitart.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!