hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Londoni bakancslista: élménydús beszámoló egy utazó tollából
Rengeteg meglepetést tartogat az angol főváros
Londoni bakancslista: élménydús beszámoló egy utazó tollából

Fotó: Hack Petra

2022. 10. 13.
Big Ben, a Buckingham-Palota, London Eye. Talán ezek az első nevezetességek, amik eszébe jutnak azoknak, akik Londonba szeretnének utazni. De a csaknem 9 milliós nagyváros ezeken túl még számos kincset tartogat a felfedező kedvű turistáknak.

Valóban kihagyhatatlan élmény megnézni a Bu­ckingham-palotát vagy a Parlament épületét, sarkában a Big Benként elhíresült óratoronnyal. Az átellenben fekvő westminsteri apátsághoz már az utcáig áll a sor. Azonban nemcsak itt kell turisták hatalmas tömegén átküzdenünk magunkat, hanem a nevezetes Trafalgar téren is, ahhoz, hogy bejussunk a Nemzeti Galériába. Itt szintén hullámokban hömpölyög a tömeg, de a többség a legismertebb festményekről lőtt gyors fénykép, vagy a műalkotásokat esetenként kitakarva elkészített szelfi után hamar megy is tovább, így, ha az ember elég kitartó, akkor közelebbről is megcsodálhatja Rembrandt, Monet vagy Van Gogh műveit.

A British Museum meglátogatását szintén az erős idegzetűeknek ajánlom, akik jól bírják a tömeget, illetve be tudják fogadni azt az információmennyiséget is, ami itt tárul eléjük, tekintve, hogy a múzeum állandó kiállítása nyolcmillió tárgynak ad otthont. De London egy sor további múzeummal várja a műkedvelőket, legyen az a Tate vagy a Buckingham-palota melletti Queen’s Gallery, ahol időszakos kiállításokat láthatunk, a 18. és 19. századi festményeket, műtárgyakat, illetve a még korábbról származó lovagi páncélokat bemutató Wallace Collectiont. Szintén népszerű célpont lehet a Victoria és Albert Múzeum, illetve a mellette található híres Természettudományi Múzeum. Ezen látványosságok nagy részét ingyen megtekinthetjük.

Az a szép zöld gyep

A hosszú városi séták kedvelőinek ajánlom Belgravia, Chelsea, Kensington, Westminster és Mayfair utcáit. Ezeken a környékeken láthatjuk az angol főváros legdrágább és talán legszebb házait. Szintén érdemes bejárni a város igényesen karbantartott parkjait. Hadd említsek csak néhányat, amelyek a belvárosban találhatóak; a legismertebb a Hyde Park, de a Kensington-palota melletti Kensington Gardens szintén ideális helyszínt adhat egy kellemes sétálásra vagy sportolásra. A kormányzati negyed és a miniszterelnök otthona, a Downing Street szomszédságában található a St. James park, amely arról ismeretes, hogy számtalan madárfajnak ad otthont. Sőt, ha elég szemfülesek vagyunk, még rókával is találkozhatunk, nem máshol, mint a közeli Védelmi Minisztérium lépcsőjén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!