hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Neom projekt: ilyen lehet a világ legélhetőbb városa
Intelligens metropolisz az arab homoktenger felett
Neom projekt: ilyen lehet a világ legélhetőbb városa

Képek forrása: Youtube / Neom Project

2022. 10. 06.
Alapjaiban változtatná meg a városi életről alkotott fogalmainkat Szaúd-Arábia utópisztikus beruházása, a Neom projekt. A világhírű építészeket, környezetvédelmi szakembereket foglalkoztató projekt a fenntarthatóságot és az emberközpontú, élhető városkoncepciót tűzte zászlajára. Mindezt a sivatag közepén.

Az elsőre bizarrnak tűnő helyszín azonban korántsem véletlenszerű: a világ legfontosabb kereskedelmi útvonalainak találkozásánál helyezkedik el, három kontinens találkozási pontján, a Vörös-tenger északi ágától, az Akabai-öböltől indul (amely Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és északon Izrael határa is), és egészen a szaúdi királyság északnyugati részéig vezet, ahonnan repülővel a föld 40 százaléka hat órán belül elérhető.

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a bolygó legélhetőbb városát ígéri 2030-ra, amely kizárólag megújuló energiát, természetes szellőzést használ, így egész évben egyenletes hőmérsékletet biztosítana 9 millió lakosának. Erre a célra nem kevesebb mint 200 milliárd dollárt ajánlott fel az arab állam. Ha ez még nem lenne kellően futurisztikus, mindezt rendkívül kicsi, mindössze 34 négyzetkilométeres területen, vagyis képzeljük el London lakosságát a város területének negyvenhatod részén.

„A Vonal” (The Line) névre keresztelt város ugyanis egy 170 kilométer hosszú, ám mindössze 200 méter széles egyenes vonalon húzódik majd a sivatagon át, a Vörös-tenger északi partjától, Egyiptom, Jordánia és Szaúd-Arábia határától a monarchia északnyugati részéig. A Vonal két párhuzamos 500 méter magas és a 170 kilométer teljes hosszán egybefüggő felhőkarcolótömbből állna, melyek külső oldala egyenes tükörfelületével különlegesen simul be a terveken a sivatagi tájba, a két épületsor között pedig függőkert jelleggel burjánzó városi paradicsomot képzelnek el a tervezők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!