Téli sportok a sivatagban: Szaúd-Arábiában rendezik meg a 2029-es Ázsiai Játékokat
Téli sportok a sivatagban: Szaúd-Arábiában rendezik meg a 2029-es Ázsiai Játékokat

Ilyen lesz Trojena, a futurisztikus üdülőváros.(Forrás: Youtube/Neom)

2022. 10. 04.
A 45 országot tömörítő Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) közgyűlése úgy döntött, hogy Szaúd-Arábia rendezi meg a 2029-es téli Ázsia Játékokat.

A még épülő Trojena üdülőhely lesz az otthona a hét év múlva esedékes versenyeknek, melyek helyszíneit egy 500 milliárd dolláros projekt keretében készítik el. A terv megvalósítását Mohamed bin Szalmán koronaherceg, a szaúdi trónörökös irányítja.

Trojena volt az egyetlen jelölt a kontinentális téli játékokra, amelyeket 2017 óta nem tartottak meg amiatt, hogy az OCA nehezen talált házigazdát. Szaúd-Arábia, ahol a hőmérséklet ritkán esik plusz nyolc Celsius-fok alá, az első nyugat-ázsiai ország, amely megrendezi az eseményt.

A tervek szerint a Szaúd-Arábia északnyugati részén épülő üdülőhely megújuló energiával fog működni, és a tervek között szerepel sífalunak, luxus családi és wellness-létesítményeknek, a régió legnagyobb édesvízű tavának, valamint egy interaktív természetvédelmi területnek a létrehozása is.

A projektben kiemelt hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, a megújuló energia, és a természetes hó mellett mesterséges havat is használnak majd a versenyhelyszíneken.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!