hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olívaszüreten jártunk Horvátországban
Az Arany-sziget kincse
Olívaszüreten jártunk Horvátországban

Fotó: Szubotics Mariann

2022. 11. 03.
Jókedvű szüreti hangulat uralkodik a festői Kvarner-öbölben, ahol igencsak értik az olajbogyó-termesztés csínját-bínját és az olívafeldolgozás ősi mesterségét.

Régóta várakozott a bakancslistámon egy olívaszüret, de azt nem gondoltam volna, hogy épp Horvátországban valósul meg egy ilyen különleges program, mivel hazánkban, ha olívaolajat keresünk a boltok polcain, akkor leg­inkább olasz, spanyol vagy görög termékeket találunk. Pedig már az ókorban is Arany-szigetnek nevezték Krk szigetét, bizonyára az aranyló olívaolaj színe és a sok napsütés miatt.

A Krk hídon áthaladva a Punatba vezető úton egyből feltűnik a rengeteg kőkerítés, a takaros olajbogyó-ültetvények és az olajfák között békésen legelésző juhnyájak látványa. Ráadásul az őszi színek és fények a szikrázó napsütésben igazán különleges ruhába öltöztették az idilli tájat: a domboldalakat tarkító ezüstös levelű olajfák, alatta zöld és narancssárga hálók, a háttérben pedig a kéklő Adria. Megunhatatlan!

A punati olívaolaj kiváló minőségét a tradicionális, kézi olajbogyó-szüretelésnek köszönheti. A helyiek rendkívül büszkék az általuk termelt olívaolajra, különösen azért, mert ma már szinte minden punati családnak van saját ültetvénye. Sőt, régebben az számított gazdagnak, akinek földjén sok olívafa termett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!