hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lett és orosz kéz a kézben: úti beszámoló Rigából
Mesevilágok a Baltikumban
Lett és orosz kéz a kézben: úti beszámoló Rigából

A Rigát kettészelő Daugava folyó és az óváros képe.(Fiotók: Kulasák Noémi)

2022. 11. 10.
Lettország és általában a Balti térség nem tartozik a legismertebb turisztikai desztinációk közé, pedig pár nap is elegendő arra, hogy olyan élményeket szerezzen itt az utazó, amelyek visszatérésre késztetik.

O któber közepén volt lehetőségem meglátogatni az ország fővárosát, Rigát. Kíváncsian indultam útnak, nem igazán tudtam, mire számíthatok. Annyit hallottam korábban, hogy a Hanza-szövetség fontos szereplőjeként gazdag történelmi múltú város, és egy ideig német, svéd majd közel 300 évig orosz/szovjet befolyás alatt állt. De arra hamar rá kellett jönnöm, hogy a Baltikum és Riga más, nem olyan, mint a tipikus általunk megszokott kelet-európai posztszovjet térség.

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Egyik mesevilágból a másikba sétáltam át…

Már a repülőút során látni lehetett a Balti-tenger mellett fekvő várost körülvevő hatalmas, érintetlen zöld területeket és az őszi színekbe öltözött nyírfaerdőket. A repülőtérről a központba vezető félórás busz­út során tovább árnyalódott a helyről alkotott képem. A Rigát kettészelő Daugava folyó bal partján érdekes, ugyanakkor harmonikus egységet alkot a skandináv és oroszos stílusjegyeket is magukon viselő fa lakóházak és a természet által körülölelt modern épületek együttese. A folyó jobb partján található a központi rész, amely az UNESCO világörökség részét képezi. Itt tudtam igazán megfigyelni a város utcáin sétálva a különböző történelmi korok és birodalmak ma is jól látható lenyomatait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!