hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Régi és újhullám: Miért szeretjük ezt a fekete ízt?
Egy különleges gyümölcs
Régi és újhullám: Miért szeretjük ezt a fekete ízt?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 17.
Talán sokunknak ismerős lehet a történet, amely egy etióp kecskepásztorról szól, aki 850 körül „találta fel” a mára már a világ egyik legnépszerűbbé vált italát, a kávét.

D e hogyan is szól a történet? Kaldi, a pásztor egyik nap arra lett figyelmes, hogy a kecskéi nem a megszokott módon viselkednek. Sokkal elevenebbek és mozgékonyabbak voltak, mint általában. Rájött, hogy az állatok a környező cserjék piros bogyóiból lakmározhattak, majd ő is megkóstolta azt, és érezte magán a lényeges változást. Ahogyan az állatai, úgy ő is energikusabbnak, frissebbnek érezte magát. Kíváncsiságától vezérelve – hogy megtudja, mi is ez a bogyó – elment egy közeli monostorba, ahol a rendfőnök kijelentette, hogy ez „az ördög műve” és tűzbe dobta a kávécseresznyéket. Nem sok idő múlva finom illat szállt fel a tűzből. A szerzetesek ezután rögtön el is készítették a világ első csésze kávéját. Utólag kiderült, hogy a kecskék a „Coffea” nevű cserjére bukkantak rá, amelynek két legismertebb fajtája az arabica és robusta kávék. Amit mi fogyasztunk, az a cseresznye belsejében található mag, a kávébab.

Az 1400-as években jutott át a kávé Etiópiából a Vörös-tengeren Jemenbe, ahol a kávétermesztés meghonosítása mellett megnyíltak az első kávéházak is. Jóval később, az 1670-es években egy szúfi zarándok néhány kávészem kicsempészésével véget vetett a közel 200 éves jemeni kávémonopóliumnak. Az 1800-as évek közepére alakult ki az első kávéhullám, mellyel tömegcikké vált a gyümölcs. 1884-ben Angelo Moriondo feltalálta a világ legelső eszpresszógépét. 2002-ben pedig kialakult a harmadik hullám, amelyet ma már sokan az újhullámos kávéként ismernek. Utóbbinál a nagy hangsúly a termelőkkel való közvetlen kereskedésen és a világosabb pörkölésen van. Miért is különleges a világos pörkölés? Azért, mert ezen eljárással kihozzák minden kávébab sajátos zamatát. Így mára már inkább a kávéfőzés művészete és a kézművesség az, ami fontossá vált.

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!