hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világ legnagyobb tavait a kiszáradás veszélyezteti
Hova tűnnek a tavak?
A világ legnagyobb tavait a kiszáradás veszélyezteti

Bármilyen aggasztó is, ami a Velencei-tóról hallható, a vízszint változása egy természetes folyamat része.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 05. 26.
Nem kell túl messzire mennünk, hogy kiszáradt vagy kiszáradással veszélyeztetett tavakat lássunk, hazánkban is lépten-nyomon felröppennek olyan hírek, hogy a túlzott mértékű vízkivétel, a vízszennyezettség, a csapadékszegény időjárás és az éghajlatváltozás Damoklész kardjaként lebeg egyes vizeink felett.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az elmúlt két évben a Velencei-tó kapcsán nem sok jó hírt lehetett hallani. Egyrészt az alacsony vízállástól zengett a média, másrészt tavaly a tömeges halpusztulás hatalmas problémát okozott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVSZ) honlapjáról megtudhatjuk, hogy a Velencei-tavat mindig sekély víz jellemezte, a víz szintje a mindenkori csapadék- és hőmérsékleti viszonyoktól függően erősen ingadozott. Ideális vízszintje a 130–160 centiméter közötti tartományban helyezkedik el. Tavaly nyáron a tó vízszintje 71 centiméterre csökkent, majd az év végén emelkedésnek indult, de így is csak 89 centiméterre nőtt. A tó vizét télen a Zámolyi- és a Pátkai-tározó vízkészletéből próbálták pótolni. Idén, május 22-én, Agárdon 94 centiméteres a víz állása, ami még mindig 36 centiméterrel elmarad az alsó határértéktől.

Megmenekül a Velencei-tó?

A Hetek megkeresésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság Sajtóosztálya összefoglalta, hogy az éghajlatváltozás módosítja a vízkészleteket, ennek hatásai érezhetők a Velencei-tónál is. Szélsőségesebb lett az időjárás, így a vízjárásra kétirányú szélsőség jellemző Magyarországon: a túl sok és a túl kevés víz is, amelyhez vagy alkalmazkodni lehet, vagy az ellensúlyozására hatásmérséklő intézkedéseket lehet hozni. Az alkalmazkodás azt jelentené, hogy elviseljük, hogy a Velencei-tó néha kiszárad (ez körülbelül 100 évenként következne be), a hatásmérséklő beavatkozás pedig azt, hogy növeljük a vízkészletgazdálkodási célú tározók kapacitását, vagy máshogy üzemeltetjük a tározókat, prioritá st adva a Velencei-tó vízszinttartásának – ismertették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!