hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan bánjunk okosan a pénzünkkel?
a növekvő árak mellett is lehet jól gazdálkodni a bevételünkkel és megtervezni kiadásainkat
Hogyan bánjunk okosan a pénzünkkel?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 23.
Sajnos hazánkban még nagyon csekély a fiatalok és a felnőttek pénzügyi tudása. Egyre többen tájékozódnak ilyen blogokon, és fordulnak szakemberekhez, hogy elkerüljék a rossz anyagi döntések sorát. Mit javasolnak a pénzügyi szakemberek a HETEK olvasóinak? Szőke László pénzügyi tanácsadó, a Pénzügyi Tudakozó blog alapító-szerkesztője úgy gondolja, minden család életében fontos, hogy anyagi kérdésekben tudatosak legyenek.

Tudjuk, mire mennyit költünk?

Ennek az első lépését abban látja, hogy követjük a kiadásainkat, tehát tudjuk, hogy mikor, mire, mennyit költünk. Bár sokszor félelmetes lehet szembenézni a költéseinkkel, annál hasznosabb, ezért azt javasolja, hogy a hónap utolsó napján szánjunk egy órát arra, hogy megnézzük, mire költöttünk. Ezzel együtt meg kell tervezni a következő hónapot. Tegyük fel magunknak a kérdést: Várhatóan hogyan fognak alakulni a kiadások a következő hónapban? Lesz potenciálisan valami nagyobb kiadásunk? Esetleg lejár a telefonnak, autónak, lakásnak a törlesztőrészlete, így magasabb összeggel tudunk gazdálkodni?

Második lépésként ajánlja, hogy az elmúlt egy-két hónap kiadásait tételesen, alaposan átvizsgálva gondoljuk át, hogy biztosan mindenre szükségünk van-e, amire pénzt költünk. Néhány példát is felhoz: Biztosan szükséges az a Netflix-előfizetés? Biztosan el akarunk menni a következő hónapban is kétszer étterembe? Biztosan nem érné meg otthon főzni magunknak ahelyett, hogy a munkatársakkal mennénk el ebédelni minden nap? Biztosan nem most van itt a remek lehetőség arra, hogy leszokjunk a cigarettáról?

„Üdítően könnyen meg lehet fogni több tízezer forintot olyan dolgokon, amikre igazából szinte már csak megszokásból költenek.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!