hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meglepően sokat tesznek félre a magyar fiatalok
A Covid erősítette a takarékoskodást
Meglepően sokat tesznek félre a magyar fiatalok

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 08. 05.
736 ezer forint. Ennyi a 19–29 éves magyar fiatalok átlagos megtakarítása a K&H idei ifjúság indexe szerint. A felmérésről az érintetteket kérdeztük.

A 19–29 éves fiatalok pénzügyi hozzáállását és megtakarítási szokásaikat vizsgálta a K&H 2021. második negyedévében. A tavalyi – egészségügyi és gazdasági krízis által beárnyékolt – év után idén sokkal többen tudtak félretenni, pozitívabban is látják a jövőjüket. Kérdésünkre a K&H kommunikációs kampányfelelőse, Nagy Noémi elmondta, hogy a nemre, korra,

régióra, településtípusra, iskolai végzettségre és gazdasági aktivitásra reprezentatív kutatásban 300 fő vett részt. A vizsgált korosztály 35 százaléka nem esetlegesen, hanem minden hónap elején félretesz, ami a valaha mért legnagyobb arány, csakúgy, mint a megtakarítással rendelkező fiatalok száma: 58 százalékuknak van félretett pénze. A fiatalabbak spórolósabbak: a 19–25 év közöttieknek mindössze 14 százaléka nem takarékoskodik, az idősebbeknél ez az arány több mint a duplája, 31 százalékuk nem tesz félre.

A takarékoskodásnak szerteágazó céljai vannak: a fiatalok 49 százaléka ingatlanra gyűjt, de az utazás, autóvásárlás és az általános tartalék képzése is fontos számukra. Az átlagos megtakarítás 736 ezer forint, ami a tavalyi évben mért 649 ezer forintos rekordösszeghez képest is jelentős mértékben nőtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!